Καθρέφτες στο γυμναστήριο

Τα γυμναστήρια, σχεδόν κάθε τύπου, άλλα λίγο και άλλα πολύ, έχουν τοποθετημένους καθρέφτες σε τοίχους, κολόνες, ακόμα και στα ταβάνια. Ο καθρέφτης, όμως, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο και η χρήση του απαιτεί μεγάλη προσοχή, αν δεν θέλουμε να λειτουργήσει ως εχθρός μας.

Ποιος είναι ο ρόλος του καθρέφτη στο γυμναστήριο;

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι ο καθρέφτης, κυρίως, έχει διακοσμητικό ρόλο, με την κυριολεκτική σημασία, αφού δίνει στα μάτια μας την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Άρα, το πρώτο θετικό αφορά, κυρίως, στον επιχειρηματία – ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου.

Εν συνεχεία, ο καθρέφτης είναι, ίσως, το αγαπημένο όργανο του κάθε ασκούμενου, αφού είναι αυτός που μας δείχνει πόσο έχουμε βελτιωθεί σε κοιλιά, στήθος, γλουτούς κτλ.

Ο καθρέφτης, όμως, δεν είναι αυτός που μας γυμνάζει. Αντιθέτως, είναι αυτός που μπορεί να πάει πίσω την προπόνησή μας, μπορεί ακόμα και να μας τραυματίσει, σε βάθος χρόνου.

Υπάρχουν αθλήματα και δραστηριότητες όπου χρειάζεται η παρουσία καθρεφτών στον χώρο. Ο λόγος είναι η αυστηρή τεχνική που απαιτείται σε κινήσεις και στάσεις.

Ίδια είναι και η χρήση τους στα γυμναστήρια. Είτε θέλουμε να τσεκάρουμε τη στάση του σώματός μας, όταν εκτελούμε μια πιο απλή άσκηση από μία συγκεκριμένη θέση είτε θέλουμε να ελέγξουμε την ποιότητα της κίνησής μας σε μια πιο σύνθετη άσκηση, o καθρέφτης είναι εκεί για να μας βοηθήσει.

Στον καθρέφτη, κατά την άσκηση, αυτό που ελέγχουμε είναι η θέση και η κίνηση των αρθρώσεών μας και της σπονδυλικής μας στήλης.

Για παράδειγμα, αν οι ώμοι μας είναι σε ουδέτερη θέση, κάτι που το θέλουμε, ή αν έχουν στρίψει εμπρός ή πίσω, κάτι που δεν το θέλουμε.

Αν η μέση μας είναι σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη, κάτι που το θέλουμε, ή αν έχουμε δημιουργήσει καμπύλη στη μέση, στην πλάτη ή στον αυχένα, κάτι που δεν το θέλουμε.

Ο καθρέφτης, σίγουρα, δεν είναι εκεί για να βλέπουμε, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, το πόσο φουσκώνει το μπράτσο μας ή πόσο πεταχτούς γλουτούς έχουμε.

Διάβασε επίσης: 5 συμβουλές για να κάνεις την προπόνησή σου πιο αποδοτική

Πότε είναι χρήσιμοι οι καθρέφτες στο γυμναστήριο

Ο καθρέφτης μπορεί να φανεί χρήσιμος σύμμαχος:
– Σε αρχάριους ασκούμενους, για τους οποίους ακόμα και οι βασικές κινήσεις και στάσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν να διαχειριστούν μια αντίσταση, όπως, φερειπείν, έναν αλτήρα (το γνωστό σε όλους μας «βαράκι»), μία μπάρα, ένα λάστιχο, ή οτιδήποτε άλλο.

– Σε πιο έμπειρους ασκούμενους, όταν θα δοκιμάσουν για πρώτη φορά μια πολυαρθρική άσκηση με πιο σύνθετη κίνηση. Μια άσκηση, δηλαδή, όπου κινούμε πάνω από μία άρθρωση.

TIP:

Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η εκμάθηση θα είναι αποτελεσματική και ασφαλής, τα φορτία, δηλαδή, τα κιλά που θα σηκώσουμε θα πρέπει να είναι από ελάχιστα έως μηδέν!

– Τέλος, σε πιο έμπειρους ασκούμενους, όταν θα δοκιμάσουν να αυξήσουν αισθητά τα φορτία, σε οποιαδήποτε άσκηση, ο καθρέφτης είναι εκεί για να μας δείξει αν το παρακάναμε, αρκεί να κοιτάμε στα σωστά σημεία.

Αν, για παράδειγμα, προκειμένου να σηκωθούμε από το βαθύ κάθισμα, τα γόνατά μας κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα-έξω, είναι σημάδι ότι τα γόνατά μας κινδυνεύουν και θα πρέπει να μειώσουμε λίγο τα κιλά και να διατηρήσουμε τη σωστή τεχνική.

Κι εδώ καταλήγουμε σε αυτό που είπαμε στην αρχή, δηλαδή, στο ότι ο καθρέφτης μπορεί να πάει πίσω την προπόνησή μας, μέχρι και να μας τραυματίσει.

Καθρέφτες στο γυμναστήριο: Εχθρός ή σύμμαχος της άσκησης;

Αφήνοντας την ωραιοπάθεια να μας επηρεάσει στο πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον καθρέφτη, ξεκινώντας να βγάζουμε φωτογραφίες με το κινητό στο διάλειμμα, ή να κοιτάμε σε λάθος σημεία κατά την εκτέλεση, μετατρέπουμε μόνοι μας τον καθρέφτη σε έναν πολύ κακό εχθρό.

Στην πραγματικότητα, δεν τον έχουμε και τόση ανάγκη, αν είμαστε πρόθυμοι να συγκεντρωθούμε, απόλυτα, σε αυτό που κάνουμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε pilates και yoga, όπου έχει τόση σημασία ο έλεγχος σε ακραίες στάσεις και σε απαιτητικές κινήσεις, οι καθρέφτες δεν έχουν θέση.

Δεν έχουν θέση, επίσης, και στα γυμναστήρια crossfit, παρ’όλο που οι ασκούμενοι εκτελούν άπειρες επαναλήψεις με αντιστάσεις, και όλες οι ασκήσεις είναι πολυαρθρικές και, μάλιστα, κάποιες από αυτές, ιδιαίτερα απαιτητικές!

Διάβασε επίσης: Γνωριμία με το Fitness

Φωτογραφία από unsplash

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.