Τα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία!

Τις τελευταίες δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί αισθητά σε όλο τον κόσμο. Οι γιατροί συνιστούν αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όπως περπάτημα και κολύμπι.

Συνιστούν, όμως, και άσκηση (στοχευμένη δραστηριότητα), μιας και, πλέον, η επιστήμη της φυσικής αγωγής έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την ανάγκη των ηλικιωμένων για τη βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων τους.

Οι βασικές φυσικές ικανότητες που χρειάζεται να βελτιώσουν οι ασκούμενοι μεγάλης ηλικίας είναι η αντοχή, η δύναμη, η ευλυγισία, η ισορροπία-ιδιοδεκτικότητα.

Γνωρίζοντας όλοι μας περιστατικά με ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί εξαιτίας μίας πτώσης, ας αναρωτηθούμε το εξής: Αν το μυοσκελετικό σύστημα ήταν καλοδουλεμένο, δηλαδή, δυνατό κι εύκαμπτο, και αν είχαν καλύτερη στάση και καλύτερο έλεγχο του σώματός τους, θα βρίσκονταν, άραγε, στην ίδια θέση; Όχι, θα λέγαμε εύκολα!

Επίσης, αδιαμφισβήτητα, η καρδιά με την άσκηση, αποκτά προσαρμογές που την καθιστούν υγιέστερη. Ας αναλογιστούμε, τώρα, πόσο σύνηθες φαινόμενο είναι τα καρδιακά επεισόδια στην τρίτη ηλικία.

Εκτός από πρόληψη ή αποκατάσταση ασθενειών-τραυματισμών, ο λόγος που χρειάζεται να βελτιωθούν αυτές οι φυσικές ικανότητες είναι και για να είναι σε θέση οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να αυτοεξυπηρετούνται.

Τρίτη ηλικία: Κανείς δεν θέλει να είναι εξαρτημένος από άλλους

Η αυτάρκεια είναι ένα δώρο που ο κάθε ψυχικά υγιής άνθρωπος θέλει να χαρίσει στον εαυτό του. Όπως σε κάθε ηλικία, έτσι και στην τρίτη, ο άνθρωπος αναζητά βιώματα ευτυχίας.

Έπειτα από έντονη σωματική δραστηριότητα, εκκρίνονται στον εγκέφαλο ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες. Η δράση τους είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας. Έχουμε άλλον έναν λόγο, λοιπόν, για να προτρέψουμε τον παππού και τη γιαγιά μας να ασκηθούν.

Ως φύσει κοινωνικό ον ο άνθρωπος, έχει μέσα του την αρχέγονη τάση για κοινωνικοποίηση. Τώρα, είτε η άσκηση λαμβάνει τόπο σε έναν σύλλογο ή ένα γυμναστήριο, είτε κατ’ οίκον με έναν προσωπικό γυμναστή, ο ασκούμενος, αυτομάτως, έχει την ευκαιρία να συναναστραφεί κάποιον.

Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, πόσο σπουδαίο κεφάλαιο είναι η άσκηση στην τρίτη ηλικία, αφού το ενδιαφέρον απλώνεται από την κοινωνιολογία και την ψυχολογία ως την ιατρική και, φυσικά, το fitness.

Διάβασε επίσης: 7 tips για να εντάξεις την κίνηση στην καθημερινότητά σου

Φωτογραφία από independent.co.uk

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.