Νέες ενδείξεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι η yoga μπορεί να ανακουφίσει ανθρώπους με κατάθλιψη.

Η Dr. Chris Streeter, του Boston University, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προστίθεται σε παλαιότερες που δείχνουν σχέση μεταξύ της yoga και επιπέδων της GABA (χημική ουσία στον εγκέφαλο).

Η επίδραση φάνηκε 4 ημέρες μετά την άσκηση με yoga, αλλά όχι 8 ημέρες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει κάποιος να κάνει τακτικά yoga, για να αντισταθεί στην κατάθλιψη.

Νέες ενδείξεις ότι η yoga βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Η έρευνα εστίασε στην Iyengar yoga. Διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε 30 ενήλικες με κατάθλιψη. Εκτός από 2, οι συμμετέχοντες δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.

Η μία έκανε 3 μαθήματα yoga 90 λεπτών και 4 στο σπίτι για μισή ώρα την εβδομάδα (ομάδα υψηλής δόσης). Η δεύτερη ομάδα έκανε 2 μαθήματα των 90 λεπτών και 3 μισάωρα στο σπίτι την εβδομάδα (χαμηλή δόση).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα υψηλής δόσης ξόδεψε 123 ώρες σε μαθήματα, ενώ η ομάδα χαμηλής δόσης ξόδεψε 87 ώρες.

Δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, επειδή οι ερευνητές προσπαθούσαν να καθορίσουν επίπεδα δόσεων και δεν χρειάζονταν ομάδα χωρίς δόση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι και οι 2 ομάδες είδαν βελτιώσεις στα συμπτώματα, περιλαμβανομένων περισσότερων συναισθημάτων θετικότητας και ηρεμίας και λιγότερης σωματικής εξάντλησης, κατάθλιψης και άγχους.

Η ποσότητα βελτίωσης συνδεόταν με τον χρόνο που περνούσαν με yoga και ασκήσεις αναπνοής, αλλά οι διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων δεν ήταν αρκετά μεγάλες, ώστε να θεωρούνται σημαντικές.

Αυτό μπορεί, ενδεχομένως, να οφείλεται στον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων, και μεγαλύτερες έρευνες χρειάζονται, για να επιβεβαιωθεί το εύρημα.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με κατάθλιψη, αλλά η Streeter δήλωσε ότι η yoga μπορεί, ενδεχομένως, να είναι πιο βοηθητική με την κατάθλιψη, σε σχέση με άλλα συνήθη είδη άσκησης.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση είναι καλή για τους ανθρώπους, και πιστεύει ότι η yoga έχει διαφορετική ποιότητα. Δήλωσε, επίσης, ότι η yoga μπορεί, ενδεχομένως, να βοηθήσει ανθρώπους που, ήδη, λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Δύο από τους συμμετέχοντες λάμβαναν φάρμακα, και τα συμπτώματα βελτιώθηκαν με τη yoga.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Practice.

Διάβασε επίσης: Φορώντας τα παραμορφωτικά γυαλιά της κατάθλιψης!

Πηγή: iatronet.gr

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.