Τρία νέα προγράμματα, ύψους 49,4 εκατ. ευρώ, κατέθεσε για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, Ζωή Ράπτη.

Τρία νέα προγράμματα για την Ψυχική Υγεία:

Το πρώτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 19.833.800 ευρώ, αφορά τη δημιουργία και λειτουργία για 18 μήνες, 79 νέων μονάδων Ψυχικής Υγείας, με γενικό στόχο την κάλυψη κρίσιμων αναγκών παιδιών, εφήβων, νέων και ενηλίκων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού προσφύγων και μεταναστών, καθώς και την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση και την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούν άνοια.

Οι προτεινόμενες δομές είναι μεταξύ άλλων εννέα κέντρα ημέρας για νοσήματα που προκαλούν άνοια, 10 ιατρεία μνήμης εντός γενικών νοσοκομείων ή κέντρων υγείας, τέσσερα κέντρα ημέρας για ασθενείς στο φάσμα του αυτισμού, 13 κινητές μονάδες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, αλλά και δύο κέντρα ημέρας για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 26,41 εκατ. και θα αφορά τη δημιουργία και λειτουργία για 18 μήνες, 28 νέων στεγαστικών μονάδων ψυχικής υγείας. Αυτές οι μονάδες έχουν να κάνουν με την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την περίθαλψη, καθώς και με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη ενηλίκων παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές και διαταραχές αυτιστικού τύπου και μαθησιακά προβλήματα, όπως και με την αντιμετώπιση νόσων που προκαλούν άνοια.

Διάβασε επίσης: Πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και είναι ύψους 3,1 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει δύο δράσεις:

Η πρώτη αφορά στη συνέχιση και την επέκταση της γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (10306) για την covid 19 για χρονικό διάστημα ακόμα δύο ετών.

H δεύτερη έχει στο επίκεντρό της τη συνέχιση και την επέκταση του προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης κανένας μόνο στην πανδημία για δύο ακόμα χρόνια.

Είχαμε πει ότι είμαστε αποφασισμένοι να γυρίσουμε στην πατρίδα μας τη σελίδα σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ψυχικής Υγείας. Να ανεβάσουμε ταχύτητες, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους,

δήλωσε η υφυπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής μας παραμένει ο άνθρωπος και ιδιαίτερα εκείνος που έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας. Αυτό κάνουμε με τα προγράμματα που καταθέσαμε και εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2000»».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων στην Ελλάδα

Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της Covid-19

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.