Αν θεωρείς ότι η τριχόπτωση είναι θέμα των ανδρών, αποκλειστικά, κάνεις μεγάλο λάθος. Η τριχόπτωση μπορεί να γίνει και γυναικεία υπόθεση. Μπορεί να δημιουργήσει άγχος, ανασφάλεια, στενοχώρια.

Είναι πιθανό να βλέπουμε τρίχες κάτω περισσότερο απ’ ό, τι συνήθως, ή τα μαλλιά μας να φαίνονται αδύναμα και αραιά ή ακόμη και να παρατηρούμε ολόκληρα σημεία στο κεφάλι μας χωρίς καθόλου τρίχες.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι είναι η τριχόπτωση και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Πότε η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες σε καθημερινή βάση, οι οποίες αργότερα ξαναβγαίνουν. Οι δερματολόγοι λένε ότι οι τρίχες μακραίνουν περίπου 1,5 εκατοστό τον μήνα, μετά σταματούν να αναπτύσσονται, και, εν συνεχεία, πέφτουν. Τότε αρχίζει η ανάπτυξη των νέων τριχών.

Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν δε βγαίνουν καινούργιες τρίχες, ή/και όταν πέφτουν περισσότερες από 100 ημερησίως. Επιπρόσθετα, ας έχουμε στα υπόψη μας ότι υπάρχουν εποχές που τα μαλλιά μας πέφτουν περισσότερο από άλλες, και αυτό, επίσης, είναι φυσιολογικό.

Το φθινόπωρο είναι μία από αυτές, καθώς το καλοκαίρι οι τρίχες παραμένουν στο στάδιο της ανάπτυξής τους, εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας και δεν πέφτουν τόσο όσο θα συνέβαινε σε φυσιολογικά πλαίσια. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου συμβαίνει συχνά, σε αλλαγή εποχής, να έχω τη λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση.

Τύποι τριχόπτωσης

-Όταν τα μαλλιά αραιώνουν σε όλο το κεφάλι ονομάζεται διάχυτη αλωπεκία, και εμφανίζεται, συνήθως, σε νέες γυναίκες. Είναι η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης. Όταν εμφανιστεί η διάχυτη αλωπεκία, παρατηρούμε πολλές τρίχες στο μαξιλάρι μας, στην μπανιέρα, στον νιπτήρα ή στη χτένα μας, και, επίσης, όταν λουζόμαστε.

Το συγκεκριμένο είδος τριχόπτωσης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως: κληρονομικότητα, ορμονικές μεταβολές ή διαταραχές, έλλειψη σιδήρου, άγχος, έλλειψη βιταμινών, λήψη φαρμάκων, κάποια ασθένεια που προκαλεί τριχόπτωση.

Αφού παρατηρήσουμε πως τα μαλλιά μας αραιώνουν και πέφτουν, πρέπει να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει σωστά για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της.

-Όταν σε ένα σημείο του κεφαλιού δεν έχουμε μαλλιά ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία, αλλιώς γνωστή ως τριχοφάγος. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, αυτό σημαίνει, δηλαδή, πως ο οργανισμός επιτίθεται κατά του εαυτού του. Δεν αναγνωρίζει τις τρίχες, τις θεωρεί ξένο σώμα και τις καταστρέφει. Δημιουργείται, έτσι, ένα μικρό κενό, μία τρύπα, χωρίς τρίχες, που μπορεί να εντοπίζεται στο τριχωτό του κεφαλιού, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες ή οπουδήποτε αλλού.

Συνήθως, εμφανίζεται μετά από ψυχολογικούς παράγοντες, σε περιόδους έντονου στρες, ψυχολογικής πίεσης.
Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο βαριά είναι η μορφή της.

-Όταν τα μαλλιά αραιώνουν ή πέφτουν στο μπροστινό και στο πάνω μέρος του κεφαλιού, έχουμε να κάνουμε με την ανδρογενετική αλωπεκία. Εμφανίζεται τόσο σε άνδρες (φαλάκρα) όσο και σε γυναίκες.

Γι’ αυτήν ευθύνονται παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, τα αυξημένα ανδρογόνα ή η ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στο να δεχθούν τα φυσιολογικά ερεθίσματα των ανδρογόνων.
Θα πρέπει να ληφθεί ειδική θεραπεία (π.χ. ορμόνες).
Οι δερματολόγοι συστήνουν, συνήθως, ειδική θεραπεία, για να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες τρίχες.

Παράγοντες, όπως τα χτενίσματα στα οποία τα μαλλιά είναι τραβηγμένα πολύ σφιχτά προς τα πίσω, αλλά και το δυνατό πιστολάκι (που γίνεται πολύ κοντά στην τρίχα), είναι πολύ πιθανό να αυξήσουν την ένταση, με την οποία πέφτουν τα μαλλιά.

Τροφές που προλαμβάνουν την τριχόπτωση και δυναμώνουν τα μαλλιά

Για να είναι δυνατά και υγιή τα μαλλιά μας αλλά και για να μακραίνουν γρήγορα, πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές με πλούσια θρεπτικά στοιχεία.

Καρότα

Περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην έκκριση των φυσικών ελαίων του τριχωτού, που προστατεύουν τα μαλλιά και το δέρμα από την ξηρότητα.

Αυγά

Οι τρίχες των μαλλιών μας αποτελούνται από πρωτεϊνικά στοιχεία, επομένως τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι σημαντικές για την υγεία τους.

Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, καρύδια διαθέτουν ευεργετικά λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματος, του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Σολομός

Περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά και πρωτεΐνη, τα οποία είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αλλά και για τη γενική υγεία των μαλλιών, καθώς ενυδατώνουν το δέρμα και την τρίχα.

Μοσχάρι

Το κόκκινο κρέας αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης.

Πώς θα διατηρήσεις τα μαλλιά υγιή και λαμπερά

Για να διατηρούνται υγιή τα μαλλιά, χρειάζονται το κατάλληλο περιβάλλον, δηλαδή ένα τριχωτό καθαρό. Το τακτικό λούσιμο με ένα σαμπουάν που ταιριάζει στις ανάγκες της τρίχας είναι βασική προϋπόθεση για να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα, η περιβαλλοντική μόλυνση, τα υπολείμματα styling, ο ιδρώτας και το σμήγμα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα του κεφαλιού, μέσω της απολέπισης, βοηθά στην οξυγόνωση, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των ριζών, τη θρέψη και την ανάπτυξη των μαλλιών. Επομένως, 1 φορά την εβδομάδα, καλό είναι να εφαρμόζουμε ένα hair scrub.

Όμως, κανένα scrub, κανένα conditioner και καμία μάσκα δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη λάμψη των μαλλιών, αν δεν κόψουμε τις ταλαιπωρημένες άκρες. Επίσκεψη στο κομμωτήριο, επομένως, για να διώξουμε την ψαλίδα και τις φθαρμένες άκρες.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Δοκιμάστε, λοιπόν, να εφαρμόζετε τη μάσκα μαλλιών πριν το λούσιμο και τυλίξτε το κεφάλι σας με μία πετσέτα, ώστε η σύνθεση της μάσκας να εισχωρήσει καλύτερα στην τρίχα. Εν συνεχεία, λουστείτε κανονικά.. Αντί για μάσκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, λάδι καρύδας ή καστορέλαιο. Τα έχω δοκιμάσει όλα, είναι ένα και ένα, εξαιρετικά!

Επιπλέον, σημαντικό είναι να εφαρμόζετε στις άκρες των μαλλιών conditioner και, μετά το λούσιμο, κάποιο ενυδατικό λαδάκι.
Με αυτούς τους τρόπους τα μαλλιά σας θα είναι πλούσια και δε θα σας προκαλούν άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Διάβασε επίσης: Χάνετε περισσότερα μαλλιά εν μέσω πανδημίας από ό,τι συνήθως;

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.