Κάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι, ότι τα αντιηλιακά έχουν διαφορετικό δείκτη προστασίας, με τη χαρακτηριστική ένδειξη «SPF» (Sun Protection Factor). Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι σε τι ακριβώς αντιστοιχεί ο δείκτης προστασίας, τι σημαίνει, δηλαδή, για την ασφαλή του εφαρμογή.

Πόσο % της ακτινοβολίας του ήλιου αποτρέπουν τα αντιηλιακά με βάση τον ίδιο παράγοντα/αριθμό; Πόσα λεπτά μπορείτε να μείνετε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ανάλογα με τον SPF;

Διαβάστε επίσης: Νεσεσέρ: Βασικά προϊόντα που πρέπει να έχετε πάντα στις διακοπές σας

Δείτε τι ακριβώς ισχύει με τα αντιηλιακά, για να γνωρίζετε πώς θα προστατευθείτε από τον ήλιο καλύτερα:

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας SPF είναι ένα μέτρο του πόσο καλά τα αντιηλιακά προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UVB, δηλαδή, από το είδος της ακτινοβολίας που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, βλάβες του δέρματος και συμβάλλει στον καρκίνο του δέρματος.

Αν το δέρμα σας θα «καιγόταν» κανονικά, μετά από 10 λεπτά στον ήλιο, εφαρμόζοντας ένα αντιηλιακό με SPF 15, θα σας επιτρέψει να μείνετε στον ήλιο, χωρίς να καείτε, για περίπου 150 λεπτά (συντελεστής 15 φορές περισσότερο).

Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, η οποία, πάντως, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ένταση του φωτός του ήλιου και της ποσότητας του αντιηλιακού που εφαρμόσατε. Ωστόσο, ο SPF είναι, στην πραγματικότητα, ένα μέτρο προστασίας από την έκθεση σε UVB και δεν έχει σκοπό να καθορίσει τη χρονική διάρκεια της έκθεσης.

Για καλύτερη προστασία, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε αντιηλιακά με, τουλάχιστον, SPF 30, εφαρμόζοντας την κατάλληλη ποσότητα (2mg/cm2 του δέρματος) και να το απλώνετε επαναληπτικά κάθε 2 ώρες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ¼ έως ½ της απαιτούμενης ποσότητας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε τα αντιηλιακά παρέχουν, ως προστασία, μόνο την τετραγωνική ρίζα του SPF. Έτσι, η μισή εφαρμογή ενός αντιηλιακού με SPF 30 παρέχει, ουσιαστικά, προστασία αντίστοιχη με ένα αντηλιακό με SPF 5,5!

Η κλίμακα του SPF δεν είναι γραμμική:

Το SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB.
Το SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB.
Το SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων UVB.
Έτσι, ένα αντιηλιακό με SPF 30 σας δίνει 4% μεγαλύτερη προστασία από ένα αντιηλιακό με SPF 15.

Πηγή: iatropedia.gr

Φωτογραφία από Salvador Martin Yeste

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.