Η θεωρία της προσκόλλησης υποστηρίζει ότι ένας ισχυρός συναισθηματικός και σωματικός δεσμός με έναν «φροντιστή», συνήθως τη μητέρα, στα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξή μας.

Εάν ο δεσμός μας είναι ισχυρός και είμαστε συνδεδεμένοι με ασφάλεια, τότε αισθανόμαστε ασφαλείς να εξερευνήσουμε τον κόσμο. Εάν ο δεσμός μας είναι αδύναμος, αισθανόμαστε ανασφαλή προσκόλληση. Φοβόμαστε να φύγουμε ή να εξερευνήσουμε έναν, μάλλον, τρομακτικό κόσμο. Επειδή δεν είμαστε σίγουροι αν μπορούμε να επιστρέψουμε. Συχνά τότε δεν καταλαβαίνουμε τα συναισθήματά μας.

Η θεωρία της προσκόλλησης: Αντιμετώπιση προβλημάτων

Για όσους αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους ή δεν μπορούν να βρουν εμπιστοσύνη μέσα στην οικογένειά τους, συνιστούμε να αναζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη μέσω μιας θεραπείας. Παρακάτω θα δείτε τρεις, πιθανές, θεραπείες που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε:

1. Ψυχανάλυση

Ο στόχος της ψυχανάλυσης είναι να απελευθερώσει καταπιεσμένα συναισθήματα και εμπειρίες, δηλαδή να κάνει το ασυνείδητο συνειδητό. Για να το κάνει αυτό, ο θεραπευτής μπορεί να προσπαθήσει να φέρει πίσω κάποιες παιδικές αναμνήσεις, για να εργαστεί στη ρίζα του προβλήματος.

2. Θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς (CBT)

Το CBT είναι μία ψυχοκοινωνική παρέμβαση που χρησιμοποιείται, ευρέως, για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Αντί να προσπαθεί να σας φέρει πίσω στον χρόνο, στοχεύει να σας εξηγήσει τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό σας και πώς να αντιμετωπίσετε παράλογα συναισθήματα ή φόβους.

3. Η διαδικασία Hoffmann

Αυτή η καθοδηγούμενη διαδικασία 7-8 ημερών, που σχεδιάστηκε από τον αμερικανό ψυχολόγο Hoffmann, φέρνει τους συμμετέχοντες πίσω στην παιδική τους ηλικία, για να επανασυνδεθούν με τους γονείς τους τη στιγμή που σχηματίζεται η προσκόλληση.

Αξίζει να δείτε το βίντεο:

Διάβασε επίσης: Όταν έχεις μία δυνατή μαμά, μεγαλώνοντας γίνεσαι μια δυνατή γυναίκα

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.