«Η υγειονομική κρίση επέφερε μεγάλη ψυχική ζημία στα παιδιά μας. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, για ακόμα μια φορά πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των εφήβων μας», τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά την επίσκεψή της στα ανακαινισμένα εξωτερικά ιατρεία της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο Χαλάνδρι.

Στο Τμήμα λειτουργούν η Μονάδα Εξωτερικών Ιατρείων, η Μονάδα Εφηβικής Ψυχιατρικής και το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.

Το αποτύπωμά της στην ψυχική υγεία των παιδιών άφησε η πανδημία Covid-19, όπως καταγράφεται και στα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν στην εν λόγω Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική. Η Μονάδα Εξωτερικών Ιατρείων αντιμετώπισε 5.000 περιστατικά το 2021. Η Μονάδα Εφηβικής Ψυχιατρικής, που είναι στελεχωμένη με παιδοψυχολόγο, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, δέχτηκε 480 επισκέψεις εφήβων 14-18 ετών, το προηγούμενο έτος. Το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, που διαθέτει παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, λογοπεδικό και εργοθεραπεύτρια, δέχτηκε 740 επισκέψεις το 2021.

«Τα παιδιά και οι έφηβοί μας έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, το άγχος, με τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοκτονικότητα, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα κατά μεγάλο ποσοστό παιδιά», ανέφερε η κ. Ράπτη. Πολύ συχνά, προσέθεσε, είναι και τα θέματα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και ιδιαίτερα της νευρικής ανορεξίας, που πλέον εκδηλώνεται σε ακόμη μικρότερες ηλικίες. «Στο υπουργείο Υγείας, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωράμε άμεσα στη δημιουργία νέων δομών για παιδιά και εφήβους. Για να μη μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω», τόνισε.

Η υφυπουργός Υγείας περιηγήθηκε στους ανακαινισμένους χώρους του κτιρίου και συνομίλησε με τον διευθυντή, καθηγητή Γ. Κολαΐτη και το προσωπικό του Τμήματος, παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» Εμμ. Παπασάββα και της υποδιοικήτριας 1ης ΥΠΕ, Μ. Οικονόμου.

Εφη Φουσέκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.