Εικαστική ψυχοθεραπεία τι είναι και πώς εφαρμόζεται

Η θεραπεία μέσω τέχνης είναι μια νέα μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου καθώς και την ψυχική και συναισθηματική του ευεξία. Δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά να εξερευνήσουν, να καταλάβουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που αφορούν τη προσωπική τους ανάπτυξη.

Αυτού του είδους η θεραπεία βοηθάει να αναπτυχθούν ικανοποιητικές σχέσεις, να διαμορφωθεί μια θετική εικόνα του εαυτού και να κατανοήσουν τα αίτια μιας πιθανής δυσλειτουργίας της καθημερινότητας.

Η εικαστική ψυχοθεραπεία για παιδιά, χρησιμοποιεί τις εικόνες ως μέσον επικοινωνίας ακόμη και σε προ-λεκτικό στάδιο ανάπτυξης.

Πολλοί λένε πως η γλώσσα των συμβόλων είναι η γλώσσα της καρδιάς. Η εικόνα δίνει έκφραση στο ανέκφραστο – αυτό που φάνταζε νωρίτερα μπερδεμένο και χαωτικό, αποκτά μορφή. Η μορφή σε κάτι ακαθόριστο, διευκολύνεται το άτομο να πλησιάσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Η εικαστική ψυχοθεραπεία δεν έχει να κάνει με μαθήματα ζωγραφικής

Χρειάζεται να σημειωθεί, ότι η εικαστική ψυχοθεραπεία δεν έχει να κάνει με μαθήματα ζωγραφικής, ούτε χρειάζεται κανείς να έχει ταλέντο σε αυτή για να επωφεληθεί. Η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο να εξερευνήσει τα ποικίλα συναισθήματά του (π.χ. χαρά, αγωνία, άγχος, θυμό, στενοχώρια, απογοήτευση) και να τα εκφράσει με ένα δημιουργικό τρόπο.

Χρησιμοποιώντας τον καμβά ή το χαρτί, τα αρνητικά συναισθήματα δεν μένουν μέσα μας για να συντηρούν αρνητικές καταστάσεις, όπως π.χ. σωματικά προβλήματα, αλλά εξωτερικεύονται. Το παιδί μαθαίνει να τα αναγνωρίσει, τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους, να κατανοεί τον εξωτερικό κόσμο και να τα επικοινωνεί με τον κοινωνικό του περίγυρο. Η ζωγραφική ως διαδικασία είναι από μόνη της λυτρωτική, ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών και προωθεί τη δημιουργικότητα.

Μέσα στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης το παιδί νιώθει ασφάλεια να απεικονίσει τα προβλήματά του στις ζωγραφιές και να μιλήσει για αυτά χωρίς φόβο.

Ενθαρρύνοντας το να δημιουργήσει κάτι αποκλειστικά δικό του, να εικονογραφήσει το προσωπικό και ξεχωριστό εσωτερικό του σύστημα, του δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα, να γνωρίζει τον εαυτό του και εν συνεχεία να μπορέσει να τον ελέγξει.

Η ζωγραφική δρα ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ του μέσα και του έξω κόσμου. Και αυτό γιατί, δημιουργώντας κάτι νέο, ανακαλύπτει την αξία του και μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του!

Λάμπρου Μαίρη, Ψυχολόγος κέντρων Επικοινωνία

Διάβασε επίσης: Συνέντευξη με τη «Messy Play»

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.