Υπάρχει ένας ανεκδιήγητος μύθος, ο οποίος θέλει τις γυναίκες που κάνουν βάρη να «φουσκώνουν», και τα σώματά τους, κατ’ επέκταση, να χάνουν τη θηλυκότητά τους. Στην πιο ακραία του μορφή, θέλει τα γυναικεία σώματα να μεταμορφώνονται, σχεδόν, σε αντρικά.

Η βιολογία έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο με την ίδια ευκολία που ένας άνθρωπος βάζει να πιει ένα ποτήρι νερό.

Η βιολογία και, πιο συγκεκριμένα, η φυσιολογία μάς λέει ότι η αναβολική ιδιότητα της τεστοστερόνης είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα σε ένα σώμα να αναπτύξει, ραγδαία, τη μυϊκή του μάζα, όπως μας λέει και ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι από σαράντα έως εξήντα φορές χαμηλότερα από τους άνδρες.

Με τον γυναικείο οργανισμό να υπολείπεται τόσο πολύ σε ποσότητες τεστοστερόνης, έναντι του αντρικού, δεν υπάρχει λόγος καμία γυναίκα να ανησυχεί ότι με τη μέθοδο προπόνησης με αντιστάσεις (βάρη), το σώμα της θα μεταμορφωθεί ή, ακόμα, θα μεταλλαχτεί!

Πρέπει, όμως, μία γυναίκα να κάνει βάρη, και γιατί;

Μία γυναίκα πρέπει να κάνει βάρη, είτε στοχεύει στη βελτίωση της φυσικής της κατάστασης, είτε στην πρόληψη ασθενειών, είτε, φυσικά, στο αισθητικό κομμάτι. Στοχεύοντας, μάλιστα, στο ένα, λίγο ή πολύ, επιτυγχάνει και τα άλλα δύο!

Στοχεύοντας στη φυσική κατάσταση, η αερόβια προπόνηση από μόνη της δεν αρκεί. Ένας συνδυασμός αερόβιας προπόνησης και προπόνησης με βάρη είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της άσκησης.

Φυσική κατάσταση είναι το σύνολο φυσικών ικανοτήτων.

Κάνοντας προπόνηση εξήντα λεπτά τρέξιμο στον διάδρομο, έχει βελτιωθεί η αερόβια αντοχή, μία μόνο φυσική ικανότητα. Τι γίνεται, λοιπόν, με την αναερόβια αντοχή, τη δύναμη, την ευκαμψία, την ιδιοδεκτικότητα, αλλά και την ορθοσωμία και τη σύσταση του σώματος;

Η προπόνηση με βάρη επιδέχεται αμέτρητα πολλές μετατροπές, και μπορεί να έρθει στα μέτρα της κάθε ασκούμενης και να βελτιώσει όλα τα παραπάνω.

Πρόληψη ασθενειών

Όσον αφορά στην πρόληψη, η οστεοπόρωση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, κυρίως, τον γυναικείο πληθυσμό. Είτε γυναίκα είτε άνδρας, βέβαια, η προπόνηση με βάρη αποτελεί πανίσχυρο όπλο ενάντια σε αυτή.

Όσον αφορά στις γυναίκες, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η εμφάνιση οστεοπόρωσης, μετά την εμμηνόπαυση. Δεν είναι και λίγες οι φορές, όμως, που έχει εμφανιστεί σε γυναίκες η λεγόμενη προεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

Ένας άλλος εχθρός, που ηττάται κατά κράτος από την προπόνηση με βάρη, είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάτι που θα προφυλάξει από ενδεχόμενα καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Υπάρχει αισθητικό αποτέλεσμα κάνοντας βάρη;

Το πολυπόθητο αισθητικό αποτέλεσμα σίγουρα δε επιτυγχάνεται με εξήντα λεπτά (ενδεικτικά) αερόβιο, έχοντας ως σκέψη ότι θα χαθεί πολύ λίπος.

Ίσο λίπος, αν όχι περισσότερο, και, σίγουρα, περισσότερες θερμίδες καταναλώνονται σε μία πολύ πιο σύντομη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης – high intensity interval training (HIIT).

Όταν το HIIT συνδυαστεί, κατάλληλα, με την προπόνηση αντιστάσεων, τότε στον ίδιο χρόνο που κάποιος έτρεχε, απλά, στον διάδρομο, πλέον θα δει αποτελέσματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Και αυτό θα προκύψει, εφόσον, ταυτόχρονα, καταναλώνονται πολλές θερμίδες, ενώ δημιουργείται κι ένα ορμονικό προφίλ το οποίο ευνοεί τις συνθήκες για ανάπτυξη μυϊκού ιστού.

Ο μεταβολισμός δείχνει να ενεργοποιείται εντονότερα, ενώ ένα δραστήριο και ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση λίπους κατά την ηρεμία. Όλες τις υπόλοιπες ώρες, δηλαδή, εκτός γυμναστηρίου.

Τέλος στην «παλιομοδίτικη» τακτική καύσης λίπους με αερόβιο παρατεταμένης διάρκειας.

Από τη μία απαιτεί μεγάλη υπομονή, αφού είναι μονότονο. Από την άλλη, ακολουθώντας μόνο αυτό το σύστημα προπόνησης, στο τέλος απομένουν μόνο «skin and bones» ̇ «δέρμα και κόκκαλα»!

Αυτό που δίνει το όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα είναι οι μύες. Χάνοντας, λοιπόν, το λίπος, πρέπει να υπάρχει μία επαρκής μυϊκή μάζα, αν θέλουμε να λέμε ότι «γραμμώσαμε».

Διάβασε επίσης: Η άσκηση ωφελεί τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της

Φωτογραφία από dadoudis

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.