Διατροφή παιδιών βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του υπενθυμίζει τις αποφάσεις με τις οποίες καθορίζεται το διαιτολόγιο που προσφέρεται σε βρέφη και νήπια στους δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Μεσογειακό πρότυπο διατροφής

Επισημαίνεται ότι τα διαιτολόγια, που σχεδιάστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, βασίζονται στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής και έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις εθνικές διατροφικές συστάσεις, όπως αυτές ορίζονται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους.

Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή τροφίμων που είναι φρέσκα, μη επεξεργασμένα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα και λιπαρά, δεδομένου ότι η συχνή πρόσληψη αυτών των συστατικών έχει σχετιστεί με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η παροχή υγιεινών γευμάτων και σνακ στα παιδιά και ο περιορισμός της έκθεσης σε λιγότερο υγιεινές επιλογές μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων και να βελτιώσει τις μαθησιακές τους δυνατότητες.

Διάβασε επίσης: Σοκολατένια cupcakes με παντζάρι

Tα προγράμματα διατροφής στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς

Προκειμένου τα βρέφη και νήπια να απολαμβάνουν τα οφέλη της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των σταθμών καθώς και οι παιδίατροι και διαιτολόγοι που συντάσσουν τα προγράμματα διατροφής θα πρέπει να μεριμνούν για τα κάτωθι:

-Να παρέχονται, καθημερινά, φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά, τηρώντας τις σχετικές συστάσεις- που προβλέπουν καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 1 μερίδας από αυτές τις ομάδες τροφίμων.

-Να ακολουθούν το πρότυπο εβδομαδιαίας κατανομής που προτείνεται στις υγειονομικές διατάξεις για τα διαιτολόγια των νηπίων και στηρίζεται στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, παρέχοντας τουλάχιστον 1 φορά/εβδ. ψάρι, 1 φορά/εβδ. όσπρια, 1 φορά/εβδ. λαδερά λαχανικά, 1 φορά/εβδ. κοτόπουλο, και όχι παραπάνω από 1 φορά/εβδ. κόκκινο κρέας και ζυμαρικά.

-Αντίστοιχα, η εβδομαδιαία κατανομή για τα βρέφη είναι 1-2 φορές/εβδ. ψάρι, 1 φορά/εβδ. όσπρια, 1-2 φορές/εβδ. κοτόπουλο, και όχι παραπάνω από 1 φορά/εβδ. κόκκινο κρέας.

-Από την κατηγορία των δημητριακών και ψωμιού να προτιμώνται προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από τα παιδιά.

-Το μεσημεριανό γεύμα να περιλαμβάνει. καθημερινά. 1 μερίδα λαχανικού, είτε ως ωμή σαλάταØ (π.χ. ντομάτα, αγγούρι, λάχανο), είτε ως βραστά (π.χ. μπρόκολο) ή μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. φασολάκια, μπριάμ). προτιμώντας τα λαχανικά εποχής.

Επισημαίνεται ότι τα βρέφη και νήπια έχουν έμφυτες προτιμήσεις για τις γλυκές και τις αλμυρές γεύσεις και απέχθεια για τις πικρές γεύσεις.

Όμως, οι προτιμήσεις για υγιεινές τροφές μπορούν να καλλιεργηθούν και η επαναλαμβανόμενη χορήγηση ποικιλίας λαχανικών στις μικρές ηλικίες έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει μακροπρόθεσμα την προτίμηση για τα λαχανικά που αποτελούν μία από τις βασικές ομάδες τροφίμων της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. Εξάλλου, ένα βρέφος ή μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί να λάβει μια νέα γεύση τουλάχιστον 8 έως 10 φορές, πριν από την τελική αποδοχή της.

Να αποφεύγονται, πλήρως, οι τροφές που περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως:
  • σακχαρούχο/σοκολατούχο γάλα,
  • δημητριακά με σοκολάτα,
  • επιδόρπια γιαουρτιού,
  • μπισκοτόκρεμες,
  • ρυζόγαλο,
  • κρέμα καραμελέ,
  • κρέμα σοκολάτας,
  • μπισκότα, γλυκίσματα,
  • κομπόστες,
  • αλείμματα σοκολάτας.

Επισημαίνεται ότι οι διεθνείς και εθνικές διατροφικές συστάσεις τονίζουν τη σημασία αποφυγής τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη στην παιδική ηλικία, καθώς σχετίζεται, άμεσα, τόσο με την εμφάνιση τερηδόνας όσο και με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Αναφορικά με τα τρόφιμα που προσφέρονται στα βρέφη (6-18 μηνών), επισημαίνεται η σημασία της προσαρμογής της υφής στις αναπτυξιακές δυνατότητες του βρέφους.

Σύμφωνα με τις «Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» η πολτοποίηση των τροφών συνιστάται να έχει σταματήσει μέχρι τον 10ο μήνα ζωής, και οι αλεσμένες τροφές να αντικατασταθούν, σταδιακά, από ψιλοκομμένες και, εν συνεχεία, από μικρά κομμάτια που το βρέφος θα μπορεί να πιάσει και με τα χέρια του.

Η παράταση της πολτοποίησης μετά την ηλικία αυτή έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων μάσησης και κατάποσης των στερεών τροφών μετά τον 1ο χρόνο ζωής, γεγονός που θα δυσκολέψει σημαντικά τη μετάβαση του παιδιού στο κανονικό φαγητό.

Επιπλέον, τα βρέφη από την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να πίνουν, κατά κύριο λόγο, από φλιτζάνι ή εκπαιδευτικό κύπελλο, και όχι από μπιμπερό.

Κατά τον 1ο χρόνο της ζωής τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου, αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν, ζάχαρη και τρόφιμα που την περιέχουν, μέλι, χυμούς φρούτων, φρουτοποτά, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα, ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή ολόκληρα στρογγυλά φρούτα.

Στόχος η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας

Επιπλέον, με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας, οι παιδίατροι των σταθμών που είναι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση της σωματικής ανάπτυξης των βρεφών και νηπίων, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ενδεδειγμένα εργαλεία αξιολόγησης που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού νέου τύπου (έκδοσης 2017) και βρίσκονται διαθέσιμα στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας και στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Παράλληλα, συστήνεται όλοι οι σταθμοί να προβούν σε δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των γονέων αναφορικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής που πρέπει να υιοθετείται ήδη από τα πρώτα παιδικά χρόνια, όπως η διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών από διατροφολόγους, και η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Πώς να αυξήσετε το διατροφικό IQ του παιδιού σας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.