Μπορεί οι ωμές σαλάτες να χαρακτηρίζονται το Α και το Ω μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, όμως υπάρχουν λαχανικά που δεν πρέπει να καταναλώνονται ποτέ ωμά, καθώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία.

Λαχανικά όπως οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι πολύ εύγευστα όταν καταναλώνονται ωμά. Υπάρχουν όμως και λαχανικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία – κυρίως βράσιμο- για να καταναλωθούν με ασφάλεια

Τα λαχανικά που αν καταναλώνονται ωμά κρύβουν κινδύνους για την υγεία

Πατάτες
Οι πατάτες για παράδειγμα, ένα από τα πλέον διάσημα και αγαπημένα, ιδίως στα παιδιά. λαχανικά, πρέπει να μαγειρεύονται, καθώς αν καταναλωθούν ωμά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η ουσία σολανίνη, η οποία περιέχεται στις πατάτες μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τον οργανισμό αν καταναλώσει κανείς πολλές ωμές πατάτες.

Κόκκινα φασόλια
Μια χημική ουσία που περιέχουν τα κόκκινα φασόλια μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό σε όποιον τα καταναλώσει ωμά ακόμη και σε μικρές δόσεις. Μόνο τέσσερα-πέντε φασόλια είναι αρκετά για να προκαλέσουν προβλήματα. Έτσι μην παραμελήσετε ποτέ τον βράσιμό τους, καθώς και να πετάτε το νερό που έβρασαν για κάθε ενδεχόμενο.

Μανιτάρια: Μην πάρετε το ρίσκο!
Το μαγείρεμα των μανιταριών αναδεικνύει τη γεύση τους και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους Αν και τα περισσότερα είδη μανιταριών που αγοράζουμε σήμερα από τα καταστήματα προκαλούν ήπια συμπτώματα αν καταναλωθούν ωμά, αν επιλέξετε άγρια μανιτάρια θα πρέπει να είστε σίγουροι τι είδους μανιτάρια καταναλώνετε ακόμη και αν είναι μαγειρεμένα.

Μούρα του είδους elderberries
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα elderberries, τα οποία πρέπει να μαγειρευτούν (βράσιμο) για να μην προκαλέσουν προβλήματα, όπως ναυτία, έμετο, και διάρροια που μπορεί να προκαλέσουν οι λακτίνες που περιέχουν. Όταν συλλέγονται από την φύση, τα elderberries περιλαμβάνουν επίσης ένα παράγωγο κυανίου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με άλλα τρόφιμα, το βράσιμο απομακρύνει τις τοξίνες και τα καθιστά ασφαλή για κατανάλωση.

enallaktikidrasi.com

Διάβασε επίσης: Οι γεύσεις στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.