Το παιδί μου λέει ψέματα! Γιατί;

Υπάρχει παιδί που δεν έχει πει ψέματα ποτέ? Σαφώς και η απάντηση είναι όχι! Όλα τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το ψέμα κάποιες φορές, το θέμα είναι σε ποια ηλικία είναι το παιδί, και αν τα ψέματα είναι σοβαρά και μπορεί να επιφέρουν συνέπειες στο ίδιο το παιδί ή στον περίγυρό του.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών είναι το πώς να διαχειριστούν το ψέμα, αν πρέπει να εφαρμόσουν κάποια τιμωρία ή αν πρέπει να αδιαφορήσουν.

Δεν υπάρχει μία και ξεκάθαρη σωστή απόφαση! Θα πρέπει πολλά πράγματα να λαμβάνονται υπόψη, όπως είναι η ηλικία του παιδιού, η σοβαρότητα του ψέματος και το πόσο συχνά το παιδί καταφεύγει στο ψέμα. Κυρίως, όμως, αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το για ποιον λόγο το παιδί καταφεύγει στην επιλογή να διαλέξει το ψέμα.

Αν σκεφτούμε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον, με τα ερεθίσματα και τα παραδείγματα, οι πρώτοι και πιο αποτελεσματικοί εκπαιδευτές για ένα παιδί είναι τα άτομα της οικογένειάς του, συνεπώς ένα παιδί θα πρέπει να νιώθει εμπιστοσύνη ότι του λένε πάντα την αλήθεια, και να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που η αλήθεια επιβραβεύεται.

Το παιδί μου λέει ψέματα – Είναι σημαντικό ως γονείς να μπορούμε να διατηρούμε ψυχραιμία και να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε αν:

  • Το παιδί είπε ψέματα, επειδή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μία δυσκολία.
  • Είπε ψέματα για να γίνει αποδεκτό σε παρέα συνομήλικων.
  • Είπε ψέματα για να αποκτήσει κάτι υλικό.
  • Είπε ψέματα για να αποφύγει έναν περιορισμό ή απαγόρευση.
  • Είπε ψέμα για να κρύψει μια κατάσταση ή συμπεριφορά.
  • Είπε ψέμα για να καλύψει κάποιο άλλο πρόσωπο.
  • Είπε ψέματα από ντροπή.

Όταν εντοπίσουμε ότι το παιδί μας λέει συστηματικά ψέματα, είναι η στιγμή για να γίνουν συχνότερες οι συζητήσεις και η προσέγγιση από την πλευρά των γονιών, και, μόνο τότε, θα μπορεί να ληφθεί και η απόφαση για το ποιο θα πρέπει να είναι το πλάνο δράσης της οικογένειας για την αντιμετώπιση του ψέματος.

Ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών θα μπορούσε να είναι το να είναι ενημερωμένοι για ποιους λόγους, ανά ηλικία, συνήθως λένε τα παιδιά ψέματα.

2-3 ετών

Είναι η φάση που τα παιδιά μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα να λένε ψέματα.

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία για αυτήν την κατηγορία ψεμάτων, αλλά είναι πολύ βοηθητικό και απαραίτητο να τους εξηγούμε την πραγματικότητα.

4-5 ετών

Τα παιδιά ακόμη εξερευνούν τον κόσμο και πειραματίζονται στο να βρουν τα όριά τους, αλλά και τα όρια των γονιών. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τους εξηγούμε γιατί το ψέμα είναι η λανθασμένη επιλογή, και να τους αναφέρουμε συγκεκριμένα ποια άλλη επιλογή είχαν.

6-12 ετών

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ψέμα για να αποφύγουν μια δυσάρεστη κατάσταση ή υποχρέωση (π.χ. μαθήματα, τακτοποίηση δωματίου κ.λπ.). Έτσι, μπορεί να πουν ψέματα για να παραπλανήσουν ή να χειριστούν τους γονείς.

Προσπαθήστε να συζητάτε κάθε ψέμα, για να ανακαλύψετε την αιτία πίσω από αυτό, και αφήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τη συνέπεια που θα φέρει το ψέμα.

12-18 ετών

Στην εφηβεία συνήθως τα ψέματα λέγονται γιατί οι έφηβοι θέλουν να είναι αποδεκτοί από τους συνομήλικους, και να διατηρούν απόσταση από την οικογένεια. Επίσης, είναι πολύ πιθανό το παιδί να λέει ψέματα για να αποφύγει μια απαγόρευση ή άρνηση.

Στη φάση αυτή χρειάζεται να οπλιστούν οι γονείς με αμέτρητη ψυχραιμία και υπομονή, και να εξηγούν επαναλαμβανόμενα τις επικίνδυνες συνέπειες και τις επιπτώσεις των επιλογών του εφήβου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μη σας θεωρήσει το έφηβο παιδί άκαμπτους και χωρίς κατανόηση, άρα και τα επιβεβλημένα όρια που πρέπει να υπάρχουν, χρειάζονται εξηγήσεις και διευκρινήσεις.

Ένα έξτρα tip που είναι αποτελεσματικό, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται το παιδί μας, είναι η επιβράβευση της αλήθειας!

Βίκυ Σακκή, ψυχοθεραπεύτρια
Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο kidsproject.gr

Διάβασε επίσης: Σχολικές φοβίες και σχολική άρνηση

Σχολικός εκφοβισμός: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη μάστιγα της εποχής

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.