Δεν χρειάζεται να υπάρχει αφορμή, για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και, κυρίως, το πρόσωπό μας.

Έχουμε, λοιπόν, έναν πολύ σημαντικό λόγο, για να ασχοληθούμε με την ανανέωση του δέρματός μας. Το «Α» της σωστής φροντίδας του δεν είναι άλλο από έναν βαθύ καθαρισμό προσώπου. Ο καθαρισμός προσώπου είναι για ‘μένα το κυριότερο μέλημά μας.

Ένα καθαρό και υγιές δέρμα μπορεί να μη χρειάζεται και καμία άλλη φροντίδα! Έτσι απλά ακτινοβολεί φρεσκάδα και υγεία! Μπορεί, πράγματι, μετά από έναν καθαρισμό να μη μας πιστεύουν οι άλλοι ότι έχουμε κάνει μόνο αυτόν και όχι κάτι πιο παρεμβατικό, όπως botox, fraxel κτλ.

Δυστυχώς, κι εδώ ακούγονται διάφορες ανακρίβειες, όπως:

Αν κάνω μία φορά καθαρισμό προσώπου, πρέπει να κάνω συνέχεια;

Κανένας δε θα μας αναγκάσει να κάνουμε συνέχεια καθαρισμό! Είναι βέβαιο, όμως, ότι θα μας αρέσει τόσο πολύ που θα θέλουμε να κάνουμε πολύ συχνά…κάτι που σίγουρα -εκτός από ειδικές περιπτώσεις- δε θα χρειάζεται.

Αν κάνεις πρώτη φορά καθαρισμό, θα καταλάβεις τι σημαίνει καθαρό δέρμα και πόσο ανάγκη έχει το δέρμα μας αυτή τη διαδικασία.

Όταν ένα δέρμα είναι ακαθάριστο, είναι, σίγουρα, πιο λιπαρό και πιο θαμπό. Υπάρχει μία διεργασία που γίνεται στον οργανισμό μας από ειδικούς αδένες που λέγονται σμηγματογόνοι αδένες. Αυτοί οι αδένες, λοιπόν, εκκρίνουν αυτό το περιβόητο σμήγμα- που δεν είναι τίποτ’ άλλο από άχρηστα στοιχεία που «ΠΕΤΑΕΙ» ο οργανισμός μας προς τα έξω. Γι’ αυτό εμείς καλούμαστε να τα καθαρίσουμε.

Είναι κάτι παρόμοιο με τη διεργασία που κάνουν οι ιδρωτοποιοί αδένες. Με τον ιδρώτα που εκκρίνουν αποβάλλουμε και πάλι τοξίνες και άχρηστα στοιχεία. Αν, λοιπόν, κάνουμε μία φορά καθαρισμό και δεν ξανακάνουμε, απλά το δέρμα μας θα γίνει όπως ήταν πριν απ’ αυτόν!

Κάθε πότε θα πρέπει να κάνω καθαρισμό προσώπου;

«Κάθε όποτε χρειάζεται» συνήθως απαντώ! Επικρατεί ένας τεράστιος μύθος σε σχέση με αυτόν: μία, δύο ή τρεις φορές τον χρόνο γράφεται ή ακούγεται…Το δέρμα μας είναι ο οδηγός! Όταν θα δούμε, μετά τον πρώτο μας καθαρισμό προσώπου, το όμορφο και καθαρό μας δέρμα να «ξαναγεμίζει», είναι η σωστή ώρα για να ξανακάνουμε…Αυτή η ώρα δεν είναι καθόλου ίδια και σταθερή (π.χ. κάθε έξι μήνες) ούτε στο ίδιο δέρμα. Άλλοτε μπορεί να «γεμίσει» πιο γρήγορα κι άλλοτε πιο αργά.

Οι παράγοντες πολλοί: διατροφή, κλιματολογικές συνθήκες, αλλαγή περιβάλλοντος, ορμονικά θέματα και πολλά άλλα.

Τα λιπαρά και τα μεικτά δέρματα χρειάζονται πιο συχνά καθαρισμό. Τα ξηρά πιο σπάνια, μπορεί και μία φορά τον χρόνο. Πολλές φορές παρομοιάζω τη διαδικασία του καθαρισμού προσώπου με αυτή του καθαρισμού της πέτρας στον οδοντίατρο. Καθαρίζοντας την πέτρα από τα δόντια μας, δε σημαίνει ότι δε θα ξαναδημιουργηθεί ούτε ότι πρέπει να κάνουμε συνέχεια, αλλά «κάθε όποτε χρειάζεται».

Στην ακμή κάνω καθαρισμό;

Προσωπικά, με τις σωστές συνθήκες υγιεινής και την αντίστοιχη γνώση κι εμπειρία, τον θεωρώ άκρως απαραίτητο! Με τη συνεργασία πάντα του δερματολόγου ιατρού μπορούν να γίνουν θαύματα σ’ αυτήν την τόσο ευαίσθητη εποχή για το δέρμα των νέων!

Πώς γίνεται ο καθαρισμός προσώπου;

Καταρχάς, προηγείται πάντα ένα ωραιότατο και χαλαρωτικό ατμόλουτρο, και μ’ αυτόν τον τόσο απλό και φυσικό τρόπο γίνεται η διαστολή των πόρων. Ακολουθεί η αφαίρεση σμήγματος. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει η αφαίρεση σμήγματος. Θεωρώ, όμως, τον κλασικό τρόπο – με το χέρι και αποστειρωμένες γάζες ή χαρτί – τον πιο αποτελεσματικό και πιο ασφαλή. Κατόπιν, ασχολούμαστε ευλαβικά με την αντισηψία και την αποστείρωση του δέρματος.

Οι πόροι του δέρματος, μόλις το δέρμα μας κρυώσει, ξανασυστέλλονται. Συνήθως, έπεται (εκτός της περίπτωσης της ακμής) ένα ωραίο peeling, ένα μασάζ με θρεπτική κρέμα σε πρόσωπο και ντεκολτέ και μάσκα αναπλαστική κι ενυδατική.

Κοκκινίζει μετά το δέρμα ή μπορεί να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, όπως σπυράκια ή σημάδια;

Ακολουθώντας τα παραπάνω, δεν εγκυμονεί κανένας κίνδυνος. Μπορεί να έχουμε έναν ελαφρύ ερεθισμό, κατά περίπτωση, μόνο για κάποιες ώρες.

Οι άντρες πρέπει να κάνουν καθαρισμό;

Φυσικά! Δεν είναι προνόμιο γυναικείο. Πέτρα γεμίζουν μόνο τα γυναικεία δόντια; Όχι, φυσικά!

Με τις σωστές συνθήκες απλά θα τον αγαπήσετε!
Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για κάθε miss or madam και όχι μόνο!

Φωτογραφία από Noah Buscher

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.