Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» είναι ένας ανεξάρτητος φιλανθρωπικός φορέας με έδρα την Κατερίνη. Η άδεια ίδρυσης δόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κατερίνης, στις 22 Μαρτίου 1994.

Είχα τη χαρά να μιλήσω με τη Στέλλα Κυριακίδου, την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Επικοινωνίας, εικαστικού εργαστηρίου και εκδηλώσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ».

Στέλλα, από πότε είσαι δίπλα στον «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»; Πώς είναι να δουλεύεις σε έναν σύλλογο που στόχο έχει να αγκαλιάζει τα παιδιά;

Αρχικά, να σου πω πως βρέθηκα στην ομάδα του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» πραγματικά από καθαρή τύχη. Δεν έψαχνα δουλειά εκείνο το διάστημα, γιατί ήθελα να είμαι δίπλα στη μικρή μου κόρη, μέχρι να αρχίσει το σχολείο. Ζητούσαν, λοιπόν, έναν άνθρωπο να βοηθάει στην πραγματοποίηση των bazaar του συλλόγου. Το έμαθε, επίσης τυχαία, μία φίλη μου, η οποία ζει στη Δράμα, που είναι και η πόλη όπου κατάγομαι, και με ενημέρωσε σχετικά. Μαθαίνοντας, λοιπόν, τι κάνει αυτός ο σύλλογος, δε σου κρύβω πως ενθουσιάστηκα.

Οπότε τον Μάρτιο του 2017 έστειλα το βιογραφικό μου, πραγματοποιήσαμε το ραντεβού με τον πρόεδρο και ιδρυτή του συλλόγου, κύριο Χάρη Αναστασίου, και λίγες μέρες μετά ξεκίνησα να εργάζομαι για τον «ΒΕΝΙΑΜΙΝ».

Δεν έχω μετανιώσει στιγμή γι’ αυτή μου την επιλογή. Είναι, πραγματικά, υπέροχο να εργάζεσαι για έναν τέτοιο σκοπό. Είναι όμορφο να τελειώνεις τη μέρα σου και στον απολογισμό της να ξέρεις πως βοήθησες, έστω και λίγο, ένα παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη.

Ποιος είναι ο σκοπός του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»; Πού βρίσκεστε;

Αρχικά, να σου πω πως ο «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» ιδρύθηκε το 1994 στην Κατερίνη από ανθρώπους οι οποίοι μεγάλωσαν στο Ορφανοτροφείο Κατερίνης τη δεκαετία του 1950, και σήμερα μετράει 25 χρόνια προσφοράς και αγάπης για τα παιδιά.

Ο κόσμος μπορεί να μας βρει στη διεύθυνση Παύλου Μελά 22Α, όπου είναι η έδρα μας, ή στην ηλεκτρονική μας σελίδα www.benjaminorphans.com ή στα προφίλ μας στα social media που είναι: Βενιαμιν – Σύλλογος Προστασίας Παιδιών στο Facebook και benjamin_orphans1994 στο Instagram. Επίσης, και στο τηλέφωνο 2351022005.

Ο σκοπός του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» είναι να υποστηρίζει, ηθικά και οικονομικά, παιδιά που στερούνται οικογενειακής φροντίδας, είτε γιατί είναι ορφανά, είτε γιατί είναι απροστάτευτα , δηλαδή, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, είτε γιατί βρίσκονται σε ανάγκη.

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς;

Σε εμάς μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε μητέρα ή κηδεμόνας ενός ή και περισσότερων παιδιών που αδυνατεί να τα μεγαλώσει, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αφού, λοιπόν, λάβουμε το αίτημα για βοήθεια και, φυσικά, πληρούνται όλες οι προδιαγραφές, μετά τον έλεγχο που κάνουμε, φροντίζουμε να είμαστε δίπλα στο παιδί ή στα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Όταν λες ότι είστε δίπλα στα παιδιά, εννοείς ότι έχετε χώρο φύλαξης για τα παιδιά;

Όχι. Ο «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» δεν υποστηρίζει την ιδρυματοποίηση των παιδιών, ίσως, επειδή, ο κύριος Χάρης Αναστασίου, καθώς και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, όπως σου είπα, ήταν παιδιά τα οποία μεγάλωσαν στο ορφανοτροφείο. Εμείς, υποστηρίζουμε τα παιδιά μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον, εφόσον, φυσικά, το περιβάλλον αυτό είναι σωστό.

Αν κάποιος δεν είναι από την Πιερία, μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς;

Φυσικά. Ο «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» υποστηρίζει παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Ήδη δραστηριοποιούμαστε σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, τα Γιαννιτσά, οι Σέρρες, η Άμφισσα, η Κόρινθος κ.ά. Είμαστε οπουδήποτε υπάρχουν παιδιά και ζητάνε τη βοήθειά μας.

ΒΙΕΝΙΑΜΙΝ

Με ποιους τρόπους υποστηρίζετε τα παιδιά και τις μανούλες;

Στον «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία τρέχουν συνεχώς. Αυτά είναι:

  • Η μηνιαία οικονομική υποστήριξη, δηλαδή, η διάθεση ενός μηνιαίου επιδόματος, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και τον τόπο διαμονής του.
  • Η τράπεζα τροφίμων, η οποία λειτουργεί μόνο στην Πιερία, όπου μία φορά το μήνα διαθέτουμε τρόφιμα και είδη προσωπικής ανάγκης στα υποστηριζόμενα μέλη μας. Εδώ να σου πω πως τις δύο τελευταίες χρονιές σημαντική ήταν η βοήθεια που λάβαμε, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς, από την «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», την εταιρεία κοινωνικής προσφοράς ελληνικού εφοπλισμού, καθώς και από την «M.A.G.I.C. Mission», που ιδρύθηκε από μία ομάδα εθελοντών της ελληνικής παροικίας του Μόντρεαλ.
  • Η ηθική και ψυχολογική υποστήριξη, κυρίως των μητέρων – κηδεμόνων των παιδιών, που υποστηρίζουμε, μέσα από διοργάνωση ημερίδων, εκδρομών και άλλων τρόπων.
  • Κατασκηνωτικό πρόγραμμα, όπου, μέσα από αυτό, τα παιδιά μας έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν.
  • Χριστούγεννα και Πάσχα όλα τα παιδιά μας λαμβάνουν δώρα, κίνηση την οποία θεωρούμε απαραίτητη.
  • Η ομάδα μονογονεϊκων οικογενειών, μέσω της οποίας οι μητέρες ενημερώνονται για τα δικαιώματα που έχουν και όχι μόνο.

Από πού αντλείτε κονδύλια, για να καλυφθούν όλα αυτά;

Όλα τα έσοδα που έχει ο «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» γίνονται μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Διαθέτουμε κουμπαράδες οι οποίοι τοποθετούνται σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Οπότε, αν κάποιος επιθυμεί να τοποθετήσει έναν κουμπαρά μας στην επιχείρησή του, μπορεί να μας το ζητήσει.

Διοργανώνουμε υπαίθρια bazaar στα οποία πουλάμε πράγματα τα οποία κατασκευάζουμε εμείς στο εικαστικό εργαστήρι του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ», ένα πρόγραμμα που τρέχει τα τελευταία 2 χρόνια. Έχουμε, επίσης, και συγκεκριμένα είδη με το λογότυπο του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ», τα οποία μπορείτε να τα προμηθευτείτε και μέσω του e-shop μας.

Σημαντικό κομμάτι των εσόδων μας προέρχεται από δωρεές αλλά και από την οικονομική αναδοχή, όπου κάποιος αναλαμβάνει την οικονομική υποστήριξη ενός παιδιού μας.

Πώς ακριβώς γίνεται η οικονομική υποστήριξη; Μπορεί να έχει κάποιος επαφή με την οικογένεια που στηρίζει οικονομικά;

Ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναλάβουν την οικονομική υποστήριξη κάποιου παιδιού μας. Ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε επαφή με εμάς, μας ενημερώνει για το ποσό το οποίο θέλει να διαθέτει κάθε μήνα ή και σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την ευχέρεια που έχει. Το ποσό αυτό κατατίθεται σε λογαριασμό του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και μετά το διαθέτουμε εμείς στη μητέρα ή στον κηδεμόνα του υποστηριζόμενου παιδιού.

Το ποσό της οικονομικής αναδοχής μπορεί να ξεκινάει από τα 25€ / μήνα, και για όσους μπορούν να καλύψουν εξ ολοκλήρου την τακτική μηνιαία υποστήριξη, τότε το ποσό είναι στα 75€/ μήνα. Σε κάθε περίπτωση ο υποστηρικτής λαμβάνει νόμιμη απόδειξη από τον «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» για το ποσό που διαθέτει.

Επίσης, του στέλνουμε σύντομο βιογραφικό σημείωμα και φωτογραφία του παιδιού που αναλαμβάνει, και αυτό επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο, ώστε να είναι ενήμερος για την πρόοδο του παιδιού. Και ο υποστηρικτής μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία με το παιδί, στέλνοντάς του κάρτες, γράμματα ή ακόμα και φωτογραφίες της δικής του οικογένειας. Όλα αυτά, φυσικά, γίνονται μέσω του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ».

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στον Σύλλογο Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»;

Εύκολα. Χρειάζεται μόνο να το θέλει. Επικοινωνεί με εμάς, μας δίνει τα στοιχεία του και τον καλωσορίζουμε στην ομάδα εθελοντών του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ». Εμείς, πάντως, έχουμε ανάγκη από εθελοντές, γιατί ο όγκος δουλειάς είναι πολύς, και στον «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» εργαζόμαστε μόλις τρία άτομα. Εγώ, η Απατσίδου Νικολέτα, η οποία είναι και από τα πρώτα υποστηριζόμενα παιδιά του συλλόγου και σήμερα βρίσκεται και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, και ο Παπαδόπουλος Νίκος. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, κάθε βοήθεια είναι δεκτή.

Το σύνθημα του «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» είναι:

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλο τον κόσμο αλλά αλλάζουμε τον κόσμο κάθε παιδιού που υποστηρίζουμε.»

Το σύνθημα του Miss or Madam είναι:

«Άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου˙μόνο έτσι θα αλλάξει ο κόσμος μας!»

Διάβασε επίσης: Ο Χάρης Αναστασίου, ο πρόεδρος του «BENIAMIN», μας μιλάει για τη ζωή του

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.