Η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας στους Δανούς, που, συνήθως, βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με τους ευτυχέστερους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και η ανησυχία, λόγω της COVID-19, έχουν προκαλέσει αύξηση στον αριθμό των Δανών που ζητούν τη βοήθεια ψυχολόγων, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα άγχους και την κατάθλιψη που εμφάνισαν στη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη Σκανδιναβία, της «Tryg».

Δανία: μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Η Δανία, συνήθως, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, έχει χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας, αλλά επιβαρύνεται με έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στον κόσμο.

Αλλά οι παρατεταμένες περίοδοι του λόκνταουν και η απομόνωση στη διάρκεια της πανδημίας φαίνεται πως είχαν συνέπειες στην ψυχική υγεία των πολιτών.

«Ο κορωνοϊός έχει αρχίσει να επιβαρύνει, σοβαρά, την ψυχική υγεία των Δανών», δήλωσε στο «Reuters» ο διευθύνων σύμβουλος της «Tryg», Μόρτεν Ούμπε, μετά τη δημοσιοποίηση, από την εταιρεία, των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο.

Η «Tryg» –η λέξη στα δανικά σημαίνει «ασφαλής»– ανέφερε ότι αυξήθηκε ο αριθμός αιτημάτων για αποζημιώσεις που αφορούν ζητήματα ψυχικής υγείας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, συνεχίζοντας, έτσι, μία ανησυχητική τάση που παρατηρείται από τον περασμένο χρόνο.

Τα αιτήματα για αποζημίωση λόγω άγχους αυξήθηκαν κατά 20% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, και εκείνα για λόγους κατάθλιψης κατά, σχεδόν, 15% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μία παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και στο νορβηγικό παράρτημα της «Tryg».

Από τα στοιχεία της «Tryg» προκύπτει ότι κατά μέσο όρο, η διάρκεια των θεραπειών παρατάθηκε στην περίοδο της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι Δανοί χρειάστηκαν περισσότερες συνεδρίες, για να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημά τους.

Από την άλλη, το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα και, καθώς ο καιρός βελτιώνεται, οι Δανοί προσβλέπουν στην επάνοδό τους στην κοινωνική τους ζωή σύντομα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, χάρη στη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της covid-19 στη Δανία, η χώρα θα επιταχύνει το άνοιγμά της, ήδη, από τις 21 Απριλίου.

Το σχέδιο ανοίγματος της χώρας, ωστόσο, μπορεί να τροποποιείται σε τοπικό επίπεδο, με στοχευμένους περιορισμούς, αν επιταχυνθεί η εξάπλωση της covid-19.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι ότι από την Τετάρτη θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες σε στάδια, με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και αφού επιδείξουν το «πάσο κορωνοϊού», ένα υγειονομικό διαβατήριο που δείχνει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά της covid-19, είτε ανέρρωσε πρόσφατα από τη νόσο, είτε έχει ένα αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Το άνοιγμα των εστιατορίων –με κρατήσεις, «πάσο κορωνοϊού» και λειτουργία έως τις 22:00– θα γίνει, τελικά, νωρίτερα, στις 21 Απριλίου, αντί για τις 6 Μαΐου, και το υγειονομικό διαβατήριο δε θα είναι υποχρεωτικό για όσους πίνουν ένα ποτό στους υπαίθριους χώρους μπαρ και εστιατορίων, αντίθετα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Εξάλλου, από την Τετάρτη αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται, φτάνοντας τους 10 σε εσωτερικό χώρο και σε 50 σε εξωτερικό χώρο. Οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν, εντελώς, από τις 11 Ιουνίου για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, οπότε στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 100 άτομα.

Στη Δανία, μία χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 έχει μειωθεί κατά τέσσερις φορές, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν επιβλήθηκαν στη χώρα αυστηροί περιορισμοί, με το κλείσιμο σχολείων και μη απαραίτητων καταστημάτων, τα οποία, πλέον, επαναλειτουργούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Ένας στους πέντε που νόσησε με Covid-19 θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.