Συνομιλώντας με την αθέατη πλευρά του εαυτού μας

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα μέσα από στεναχώριες, δυσκολίες ή απώλειες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε. Οι άνθρωποι αναζητούν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, όταν το συναισθηματικό βάρος των προβλημάτων τους είναι μεγάλο και έχει αρχίσει να επηρεάζει, τόσο τους ίδιους (συναισθηματικά και σωματικά) όσο και το οικείο περιβάλλον τους, ή όταν έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο τρόπος να λύσουμε ένα θέμα είναι, απλά, να το αγνοήσουμε.

Το βάζουμε στην άκρη για αργότερα, «κάτω από το χάλι», ελπίζοντας ότι θα ξεχαστεί, ότι, με τον καιρό, θα επιλυθεί μόνο του ή ότι μια άλλη χρονική στιγμή –που δεν έρχεται ποτέ, θα είμαστε πιο έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Ώσπου έρχεται η στιγμή, που το «χαλί» δε χωράει άλλα, και εμείς βρισκόμαστε πάνω σε μια ασταθή επιφάνεια, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε, χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας και, ουσιαστικά, πελαγώνουμε μη ξέροντας από ποιο πρόβλημα να ξεκινήσουμε. (ποιο πρόβλημα να επιλύσουμε πρώτο)

Ό,τι μας βοηθάει να επιβιώνουμε, δε μας βοηθάει να ζούμε καλά

Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα προσπαθώντας με τον λανθασμένο τρόπο ή δυσκολευόμενοι να ξεπεράσουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις τους. Επιμένουν να προσπαθούν, ξανά και ξανά, με έναν τρόπο, μέχρι που, στο τέλος, νιώθουν εξαντλημένοι, χωρίς άλλες εναλλακτικές, σαν κάποιον που προσπαθεί να ξεκολλήσει από τη λάσπη και όσο προσπαθεί τόσο πιο πολύ βουλιάζει.

Στο τέλος, ένα σωματικό σύμπτωμα, (χρόνιες ημικρανίες, εκρήξεις θυμού, κλάμα, αυχενικό, έλκος) είναι αυτό που τους δίνει το χαριστικό «χτύπημα», σαν να τους λέει ο εαυτός τους: «δεν αντέχω άλλο, κάνε κάτι. Ζήτα βοήθεια».

Οι τρόποι που βρίσκουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα ή μια κρίση στη ζωή μας, δε μας βοηθάει αργότερα να πάμε παρακάτω. Η ζωή δεν είναι μόνο επιβίωση.

Ό,τι μας βοηθάει να επιβιώσουμε, δε μας βοηθάει να ζήσουμε σήμερα καλά.

Όπως ένας ιππότης που χρειάζεται την πανοπλία στη μάχη, όμως δεν μπορεί να περπατήσει ανάλαφρος στην καθημερινότητα, αν δε βγάλει τη βαριά στολή.

Ο ρόλος του ψυχολόγου

Ο ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μιας και συχνά όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και ο κοινός παρανομαστής είναι ο εαυτός μας. Αν τολμήσουμε να κοιτάξουμε κατάματα όσα μας δυσκολεύουν και ζητήσουμε βοήθεια, μπορούμε να βρούμε τρόπους να νιώθουμε χαρούμενοι, ανάλαφροι και γεμάτοι.

Από την ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Έρα Μουλάκη

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: Χαμηλή αυτοεκτίμηση: από πού πηγάζει και πώς να την αλλάξετε!

Αυτοεκτίμηση, η μαγική λέξη της ευτυχίας

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.