Στο 92% εντοπίζει τη διείσδυση του ίντερνετ μεταξύ Ελλήνων 16-74 χρόνων πανελλήνια έρευνα «Focus on Tech Life» της «Focus Bari». Ουσιαστικά, όλοι οι Έλληνες είναι, πλέον, χρήστες ίντερνετ, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας πυροδότησαν την ήδη υπάρχουσα τάση ανάπτυξης της ψηφιακής (digital) ζωής στην καθημερινότητα: όλοι ενημερώνονται, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν αλλά και ψωνίζουν διαδικτυακά.

Ως φυσικό επακόλουθο, επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν τον χρόνο (και ενέργεια) που αφιερώνουν στα σόσιαλ από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα: το Facebook έχει φτάσει στο 75%, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να έχουν, τουλάχιστον, ένα προφίλ, ενώ ακολουθούν τα Youtube και Instagram στο 62% και 55% αντίστοιχα.

Ο αυξημένος χρόνος έκθεσης και διάδρασης στα σόσιαλ δεν είναι πάντα θετικός

Σύμφωνα με έρευνα της «Focus Bari», δύο στους τρεις Έλληνες αγαπούν τα σόσιαλ γιατί τους κρατούν σ’ επαφή με φίλους, με την κοινωνία και, γενικότερα, τους κάνουν να νιώθουν συνδεδεμένοι με τον «έξω κόσμο», καθώς και δύο στους πέντε χρησιμοποιούν τα σόσιαλ για να προβάλουν τη δουλειά τους ή/και να προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες τους.

Τρεις στους πέντε παραδέχονται ότι αφιερώνουν στα σόσιαλ περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ήθελαν και, συχνά, παρασύρονται από αυτά και αμελούν άλλες δράσεις που θα ήθελαν να κάνουν, όπως διάβασμα, κάποιο άλλο χόμπι, άθλημα κλπ., ενώ δύο στους πέντε κάθε μέρα λένε το πρωί στον εαυτό τους ότι δε θα παρασυρθούν από τα σόσιαλ, όμως δεν το καταφέρνουν.

Ένας στους τρεις ομολογεί ότι, συχνά, τα σόσιαλ τον/την κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερη μοναξιά, καθώς κάποιες αναρτήσεις (posts) φίλων τούς κάνουν να αισθάνονται κατάθλιψη και, ειδικά τα posts με φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας, τους κάνουν να αισθάνονται θλίψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε επίσης: Το συναισθηματικό βίωμα της κατάθλιψης

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.