Αν είσαι λάτρης των μανιταριών, δοκίμασε, οπωσδήποτε, τα μανιτάρια φρικασέ! Ένα εύκολο, γρήγορο, με ελάχιστες θερμίδες, φαγητό! Για να είναι νηστίσιμο αρκεί να γίνει χωρίς αβγολέμονο.
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 30 λεπτά
Μερίδες 4 μερίδες
Συστατικά
- 500 γραμμάρια μανιτάρια (πλευρώτους, πορτομπέλο και βασιλομανίταρα), αν τα τελευταία ,που δίνουν εξαιρετική γεύση, είναι αποξηραμένα, θα πρέπει πρώτα να τα μουλιάσουμε σε λίγο νεράκι για ½ ώρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα είδος μόνο.
- 2-3 φουντωτά, ελληνικά μαρούλια πλυμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 2-3 εκ. περίπου,
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα,
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο μούλτι,
- ½ ματσάκι άνηθο,
- ½ φλ.τσ. λάδι,
- 1 κ.σ. αλεύρι,
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι,
- αλάτι,
- πιπέρι,
- 1 αβγό, αν κάνετε αβγολέμονο.
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε σε απλωτή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, πρώτα τα μανιτάρια, χρησιμοποιώντας τη μισή ποσότητα λαδιού, σε δύο δόσεις ώστε να αποκτήσουν χρώμα, χωρίς να χάσουν τα υγρά τους, και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα μας.
- Στην υπόλοιπη ποσότητα λαδιού σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι. Επαναφέρουμε τα μανιτάρια και τα μαρούλια, χαμηλώνοντας τη φωτιά και σκεπάζοντάς τη με το καπάκι.
- Τόσο τα μανιτάρια όσο και τα μαρούλια θα βγάλουν αρκετό νερό, όποτε δε χρειάζεται να προσθέσουμε καθόλου. Φυσικά, ελέγχουμε πάντα.
- Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε 20-25 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο.
- Σε πιάτο χτυπάμε το αβγό με πιρούνι.
- Σε άλλο πιάτο διαλύουμε το αλεύρι στον χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στο αβγό.
- Με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το προσθέτουμε στο αβγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία και να μην κόψει το αβγό. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, σιγοβράζουμε για ένα λεπτό ακόμα, ώστε να πήξει η σαλτσούλα.
- Σβήνουμε το μάτι και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Έτοιμο!
- Αν το θέλουμε νηστίσιμο, παρακάμπτουμε το στάδιο με το αβγό.
Notes
Καλή σας όρεξη!
Δοκίμασε επίσης: Σπανάκι με πλιγούρι, κινόα, μανιτάρια και κουρκουμά
Κρέπες με σπανάκι και μανιτάρια
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.