Νηστίσιμη πρασόπιτα της μαμάς με χειροποίητο φύλλο και τέλεια αρωματική γέμιση! Είναι ιδανική για τη νηστεία αλλά, φυσικά, τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές! Ειδικά αν δείτε το τιπ παρακάτω...
Χρόνος Προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 2 ώρες
Συστατικά
- 6 χοντρά φύλλα για πίτα έτοιμα ή χειροποίητα,
- 1.000 γραμμάρια πράσα λεπτοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος,
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες,
- ½ ματσάκι μαϊντανός,
- ½ ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο,
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό,
- 1 κούπα λάδι,
- 1 κούπα λευκό κρασί,
- πιπέρι αρκετό,
- αλάτι.
Εκτέλεση
- Για χειροποίητο φύλλο μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.
- Σε αντικολλητικό απλωτό σκεύος βάζουμε το 1/2 λάδι, τα κρεμμύδια και τα πράσα.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί, και σιγοβράζουμε το μείγμα μας για 1/2 ώρα περίπου, ώσπου να μαλακώσουν καλά τα πράσα και να πιουν όλα τα υγρά. Θα πρέπει να μείνουν μόνο με ελάχιστο λαδάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Με την άλλη ½ κούπα λάδι αλείφουμε ένα ένα τα φύλλα, τοποθετούμε το 1/6 της γέμισης κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου, και τυλίγουμε σε ρολό.
- Τα τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, ή σε στρογγυλό, σχηματίζοντας σαλίγκαρο. Βρέχουμε με ελάχιστο νεράκι την επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα στους 200°C.
- Απολαμβάνουμε, είτε ζεστή είτε κρύα.
Notes
Τιπ: Βάζοντας 400 γραμμάρια ανθότυρο και 3 χτυπημένα αβγά έχετε μια πίτα για όλες τις εποχές και ώρες της μέρας, εκτός νηστείας.
Καλή σας απόλαυση!
Δοκίμασε επίσης: Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Κρέπες με σπανάκι και μανιτάρια
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.