Πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο! Στις πίτες η γέμιση έχει μικρότερη αξία, σε σχέση με το φύλλο, και υπόκειται στη φαντασία και στη γευστική ιδιαιτερότητα του καθενός. Το φύλλο, όμως, κάνει την πραγματική διαφορά, έστω και αν δεν είναι ιδιαίτερα λεπτό ή έχει κάποιες τρύπες.Τη συνταγή ακολουθούσε η μητέρα μου, η οποία μου έμαθε και τα ακόλουθα μυστικά. Τώρα που η καραντίνα δίνει σε κάποιους την πολυτέλεια του χρόνου αξίζει να τη δοκιμάσετε! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!
Χρόνος Προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα
Συστατικά
- 3/4 κιλού σπανάκι καλά πλυμένο και κομμένο πολύ λεπτά,
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα πολύ λεπτά,
- 1 ματσάκι άνηθος λεπτοκομμένος,
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός λεπτοκομμένος,
- 4 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα,
- 300-400 γραμμάρια φέτα χοντροκομμένη,
- 2 -3 κ.σ. τραχανάς (απορροφά τα υγρά, και δεν πανιάζει το φύλλο),
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο,
- αλάτι,
- πιπέρι.
Για το φύλλο (8 φύλλα - 1 μεγάλο στρογγυλό ταψί )
- 4 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- ⅓ φλ.τσ. ούζο,
- 1 φλ.τσ. νερό (κατά προτίμηση ανθρακούχο),
- 1 κ.σ. λάδι,
- 1 κ.σ. ξίδι,
- αλάτι,
- πιπέρι.
Εκτέλεση
- Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε το αλεύρι, από την περιφέρεια, και ζυμώνουμε, ώστε να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη. Επιμένουμε λίγο στο ζύμωμα πάνω στον πάγκο εργασίας. Όσο ζυμώνουμε τόσο πιο εύκολα θα ανοίγουμε τα φύλλα.
- Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και απαλή, όπως ο λοβός του αφτιού μας. Σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη (τα φύλλα έχουν εχθρό τον αέρα, και φίλο την υγρασία) και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Χωρίζουμε σε 8 μπαλίτσες.
- Με τη βοήθεια νισεστέ και λεπτής βέργας (πλάστη) ανοίγουμε τις μπαλίτσες σε φύλλο διαμέτρου 30 cm., περίπου. Κάθε φορά που μεγαλώνει το φύλλο πασπαλίζουμε με νισεστέ, και τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί. Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας, μέχρι να ανοίξουμε το επόμενο φύλλο, ώστε να μην ξεραθεί.
- Στο κάτω μέρος θα έχουμε 4 φύλλα, πάντα λαδώνοντας ενδιάμεσα. Βάζουμε τη μισή γέμιση. Τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο.
- Ακολουθεί η υπόλοιπη γέμιση. Ολοκληρώνουμε με τα 3 τελευταία φύλλα. Χαράζουμε την επιφάνεια απαλά σε κομμάτια, και ραντίζουμε, ελαφρώς, με νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για μία ώρα, τοποθετώντας το ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου.
- Προσοχή: το χειροποίητο φύλλο χρειάζεται περισσότερο λάδι, απ' ό,τι του εμπορίου.
Για τη γέμιση
- Σε λεκάνη αλατίζουμε το σπανάκι, και, ύστερα από 15 λεπτά περίπου, αρχίζουμε να το πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να βγάλει το πράσινο χρώμα και τα πολλά υγρά.
- Σε άλλη λεκάνη βάζουμε το, καλά στειμμένο, πια, σπανάκι και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Notes
Τιπ: προσθέσετε λίγα χόρτα που θα βρείτε στη λαϊκή (μυρώνια, βλίτα ή ό,τι άλλο θέλετε) και το αποτέλεσμα αλλάζει, ώστε, κάθε φορά, να είναι διαφορετικό.
Καλή σας απόλαυση!
Δοκίμασε επίσης: Σπανάκι με πλιγούρι, κινόα, μανιτάρια και κουρκουμά
Τάρτα τυριών με γιαούρτι και ελαιόλαδο
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.