Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Συνέντευξη με τη χορεύτρια – χορογράφο Δέσποινα Καπουλίτσα

Κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO (CID), που είναι ο επίσημος ανώτατος οργανισμός για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου, με σκοπό να στρέψει την προσοχή του κοινού προς την υπέροχη αυτή τέχνη, τον χορό!

Όλοι αγαπάμε τον χορό. Όλοι χορεύουμε…Αν όχι όλοι, είμαι σίγουρη ότι, όταν είμαστε μόνοι και δεν μας βλέπει κανείς, το κάνουμε στα κρυφά μπροστά στον καθρέφτη στο δωμάτιό μας!
Ο χορός είναι δύναμη…απελευθέρωση! Είναι ένας μοναδικός τρόπος να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας!

Με αφορμή αυτήν την ημέρα, βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω με τη χορεύτρια – χορογράφο, Δέσποινα Καπουλίτσα, να ταξιδέψω αλλά και να «χορέψω» με τις λέξεις μέσα από αυτήν την όμορφη συνέντευξη!

Συνομιλώντας με την Δέσποινα Καπουλίτσα

Παγκόσμια ημέρα χορού, χορός
Δέσποινα Καπουλίτσα: « Ο χορός μπορεί να είναι και να γίνει τα πάντα.»

Δέσποινα, πες μας λίγα λόγια για ‘σένα…

Ζω 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα νομική και χορό. Διδάσκω σύγχρονο χορό, χορεύω, χορογραφώ. Με ενδιαφέρει και μου αρέσει πολύ η σύνθεση και η δημιουργία παραστάσεων χορού και ετοιμάζομαι να παρακολουθήσω τώρα ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στη χορογραφία στην Ολλανδία.
Πρόσφατα δημιουργήσαμε με την Ευαγγελία Βασδάρη και την Αργυρώ Κουρλίτη καλλιτεχνική εταιρεία, τη «Random Magnetic Moment» (RAMAMO), εστιάζοντας στην κινητική έρευνα και στην άμεση σύνθεση.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, είπε: «Ο χορός είναι επανάσταση. Μια επανάσταση προσωπική που θέτει το σώμα εκτός ελέγχου, απελευθερώνοντας πρωτόγνωρες δυνάμεις που μας οδηγούν στην ευτυχία.».
Για ‘σένα τι είναι χορός;

Νομίζω δε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω συγκεκριμένες λέξεις και συναισθήματα. Ο χορός μπορεί να είναι και να γίνει τα πάντα. Πριν γεννηθούμε κινούμαστε, χορεύουμε.
Μπορώ να πω, όμως, ότι έχει μια μαγεία ο χορός, γιατί, αν και γλώσσα αφηρημένη και αφαιρετική, η γλώσσα του σώματος είναι παγκόσμια, χωρίς φραγμούς στην επικοινωνία, λόγω χρώματος, φυλής, ηλικίας, φύλου και προτιμήσεων.

Πώς ήρθε η Νομική στη ζωή σου και πώς ο χορός; Προέρχεσαι από καλλιτεχνική οικογένεια;

Ξεκίνησα τις σπουδές στη Νομική στην ηλικία των δεκαοχτώ ετών, σε μια ηλικία που ακόμη δεν είσαι πολύ σίγουρος για το τι θέλεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου.
Ο χορός, η κίνηση, η επαφή με το σώμα μπήκε πολύ νωρίς στη ζωή μου. Ξεκινώντας στα πέντε μου χρόνια να ασχολούμαι με τη ρυθμική και, έπειτα, με την ενόργανη γυμναστική, συνέχισα στην ηλικία των δεκαπέντε ετών να παρακολουθώ μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού.
Ο αδερφός μου ασχολείται, επίσης, από μικρή ηλικία με τη μουσική και παίζει σαξόφωνο. Οι γονείς μου χορεύουν πολύ! Τους αρέσει πολύ ο χορός.

Πότε και πώς ένιωσες ότι σε «τραβάει» ο σύγχρονος χορός;

Από το πρώτο μάθημα σύγχρονου χορού!
Με μαγνήτισε η έννοια της συναίσθησης της κίνησης και της συνείδησης του σώματος, όπως την είχα αντιληφθεί τότε.

Παγκόσμια ημέρα χορού, χορός
Δέσποινα Καπουλίτσα: «Ο χορός, η κίνηση, η επαφή με το σώμα μπήκε πολύ νωρίς στη ζωή μου.»

Τι σου δίνει έμπνευση;

Ξεκινώ με την πρώτη ύλη, το σώμα, την κίνηση. Με ενδιαφέρει να ερευνώ το σώμα σαν ένα χώρο διαρκών και στιγμιαίων μεταμορφώσεων, και την κίνηση σαν μία λειτουργία που οδηγεί σε όλες αυτές τις διαφορετικές μορφοποιήσεις…

Οτιδήποτε, επίσης, με περιβάλλει, μπορεί να μου δίνει έμπνευση, όπως το σύμπαν, η φύση, τα ζώα, οι φίλοι, η οικογένεια, ο περαστικός, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να περικλείεται στον εσωτερικό κόσμο, όπως μία σκέψη, μία ανάμνηση, μία πεποίθηση, μία αίσθηση.

Πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι και ο κινηματογράφος, η ποίηση, η φωτογραφία, η μόδα.

Όλα τα επαγγέλματα έχουν δυσκολίες. Ποιες είναι οι δυσκολίες του δικού σου επαγγέλματος;

Δεν είναι εύκολο να βιοποριστείς από τον χορό και τη χορογραφία στη χώρα μας. Το εισόδημα προέρχεται, κατά βάση, από τη διδασκαλία χορού. Τις περισσότερες φορές τρέχεις μέσα στην ημέρα σε διαφορετικούς χώρους εργασίας για να συγκεντρώσεις έναν αξιοπρεπή μισθό.
Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε σοβαρά θέματα αναφορικά με τα εργασιακά μας δικαιώματα, λόγω της μη ύπαρξης κλάδου επαγγέλματος και του αδιαβάθμητου των πτυχίων πολλών από τους συναδέλφους.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη παράσταση που συμμετείχες;

Συμμετείχα, ως χορογράφος με την παράσταση «Αιδοία», στο project «3 βήματα μπροστά» που διοργανώθηκε από την ομάδα χοροθεάτρου OFF art- Ρούλα Καραφέρη και την Αντιδημαρχεία Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας στις 13 και 14 Απριλίου στη σκηνή του Θεσσαλικού μπαλέτου. Στο συγκεκριμένο project κλήθηκαν τρεις χορογράφοι από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να δημιουργήσουν χορογραφικά έργα με χορευτές από τον Θεσσαλικό κάμπο, πάνω στο κοινό θέμα «Αιδώς».

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισες, μέχρι στιγμής, στην καριέρα σου;

Η δημιουργία της ομάδας, η απόφαση για σύμπλευση στη δημιουργία.

Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε για ‘σένα!

Έχω την αίσθηση ότι ο χορός μού προσφέρει ασφάλεια και φέρνει μία τάξη
σε περιόδους χαοτικής σκέψης και έντονων συναισθημάτων.

Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον που θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του Miss Or Madam;

Θα έχουμε την πρώτη μας παρουσίαση ως RAMAMO στις 14 και 15 Ιουνίου στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τον μουσικό Αδάμ Σιάγα. Είναι μία παράσταση άμεσης σύνθεσης που εστιάζει στην έννοια της παρατήρησης.

Πες μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα!

Να ακολουθούν τα όνειρά τους! Ο χρόνος μάς έχει δείξει πως μόνο με πολλή αγάπη και μεράκι κρατιέσαι στον χορό…και να μην ξεχνούν να έρχονται κοντά στο σώμα τους!

Δέσποινα σε ευχαριστώ πολύ! Καλή αντάμωση τον Ιούνιο, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Διάβασε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Χορού: Οι χορευτές της Λυρικής θα γιορτάσουν από το σπίτι

Φωτογραφίες από Celia Lou

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.