Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Μόσχου μιλάει στο Miss or Madam! Ας τη γνωρίσουμε!

Ποια είναι η συγγραφέας Κωνσταντίνα Μόσχου;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα κι εργάστηκα για κάμποσα χρόνια σε εφημερίδες και περιοδικά. Αγαπώ τη λογοτεχνία και γι’ αυτό διαβάζω και γράφω καθημερινά.

Είμαι ευχαριστημένη, λοιπόν, που έχω καταφέρει να εκδώσω έξι μυθιστορήματα. Γενικά, είμαι εργασιομανής, ευαίσθητη αλλά και σκληρή, απρόβλεπτη, συνήθως, αλλά ίσως λόγω μεγάλης φαντασίας.

Καμιά φορά αφήνομαι να με παρασύρει το κείμενο, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη και απομονώνομαι. Κυρίως, όμως, βάζω σε προτεραιότητα την οικογένεια και τους φίλους.

συνέντευξη, Κωνσταντίνα μοσχου, βιβλίο
Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Μόσχου μιλάει στο Miss or Madam.

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε; Τι επηρέασε περισσότερο την απόφασή σας να ακολουθήσετε τον δρόμο της συγγραφής;
Ξεκίνησα να γράφω -όσο κι αν φαίνεται παράξενο- από την παιδική ηλικία, φτιάχνοντας κόμικ (σχέδιο και κείμενο) και στην εφηβεία έγραφα ποιήματα.

Σε μεγαλύτερη φόρμα προχώρησα πολύ αργότερα. Πιστεύω πως, για να γράψεις, δεν προϋποθέτει απόφαση. Είναι μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης, όπως θα υπηρετούσα οποιαδήποτε μορφή τέχνης, αν θα είχα το απαιτούμενο ταλέντο.

Από που αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας;
Είναι μια εσωτερική φωνή, που όσο την αφουγκράζεσαι τόσο εκείνη σου οδηγεί το χέρι. Άρα, ανασύρω όλα αυτά τα ερεθίσματα που κάποια συγκεκριμένη στιγμή μού έκαναν εντύπωση.
Για παράδειγμα ένας εξωφρενικός διάλογος στο μετρό ή μία μικρή κόκκινη πασχαλιά που έχει χαθεί στη ζούγκλα ενός καταπράσινου φύλλου.

Ακόμα και η μυρωδιά από έναν στιγματισμένο, από μούχλα, τοίχο μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και από εκεί να ξεκινήσει μια ιστορία, μεγάλη ή μικρή.
Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που γράψατε;

Το πρώτο βιβλίο που έγραψα δεν έχει εκδοθεί και ούτε πρόκειται. Πιστεύω πως έτσι πρέπει: το πρώτο να το κρατάς στην άκρη ως απόδειξη της ανωριμότητάς σου. Πάντως, το πρώτο μου βιβλίο που εκδόθηκε είναι μια εικονογραφημένη παιδική περιπέτεια, «Ο θησαυρός του Ποσειδώνα».
Έχετε συγγράψει μυθιστορήματα, θεατρικά, ποίηση. Τι σας αρέσει πιο πολύ να γράφετε;

Ανεξαρτήτως είδους, όλα μού είναι αγαπημένα. Γράφω, λοιπόν, ανάλογα με την ψυχική μου κατάσταση. Αυτή την εποχή, για παράδειγμα, μετά από το έντονα δραματικό και αγωνιώδες «Σταχτόνερο», ασχολούμαι με κάτι ευχάριστο, σε μικρότερη φόρμα. Δεν ανήκει σε συγκεκριμένο είδος ή, ίσως είναι ένα υπαρξιακό θεότρελο μυθιστόρημα.
Στα βιβλία σας έχετε και προσωπικά βιώματα;

Μπορεί να έχω ανασύρει από τη μνήμη μου κάποια πρόσωπα, κάποια γεγονότα που θέλω να χρησιμοποιήσω, αλλά εντελώς αποσπασματικά. Κυρίως μου αρέσει η μυθοπλασία, γιατί τα προσωπικά βιώματα σε καθυστερούν.

Αν αφεθείς σε αυτά ίσως φτιάξεις ένα κακό βιβλίο. Δεν ενδιαφέρει τον αναγνώστη η ζωή του συγγραφέα ή κάποιων γνωστών του. Τα μηνύματα και η ταύτιση με τους ήρωες έρχονται μέσα από φανταστικούς χαρακτήρες.
Πιστεύετε ότι η τέχνη και ειδικότερα η λογοτεχνία έχει επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από την κρίση;

Σε όλες τις δύσκολες περιόδους της ιστορίας έχουν δημιουργηθεί αριστουργήματα και στην τέχνη και στη λογοτεχνία. Το ζήτημα είναι από πού παίρνει κανείς τα ερεθίσματα.

Πώς μπορεί ένα σκονισμένο και παρατημένο μαγαζί του κέντρου της Αθήνας να σε κάνει να φτιάξεις κάτι που θα είναι όμορφο; Το μυαλό πετά, μπορεί να ταξιδέψει παντού, άρα οι δυσκολίες δυναμώνουν την τέχνη.
Στα αρνητικά της σημερινής κατάστασης είναι το μάρκετινγκ που κυριαρχεί και πάει πακέτο με την κρίση. Υπάρχουν μεγάλοι καλλιτέχνες και συγγραφείς που δεν τους ξέρουμε ούτε θα τους μάθουμε ποτέ.
Ποιο είναι το τελευταίο σας βιβλίο; Πότε θα κυκλοφορήσει; Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Σταχτόνερο» θα κυκλοφορήσει στις 12 Απριλίου από τις Εκδόσεις Bell.
Είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με αγωνία, αμφιβολίες κι έντονα συναισθήματα. Με λίγα λόγια, η ηρωίδα του διακινδυνεύει τη ζωή της, για να μάθει, εάν αυτός που ομολόγησε τον φόνο είναι όντως ο φονιάς. Γιατί την ενδιαφέρει τόσο πολύ η αποκάλυψη του πραγματικού ενόχου;

Θα το διαπιστώσετε διαβάζοντάς το. Η αγωνία και ο κόμπος στον λαιμό της ηρωίδας υπάρχουν ως την τελευταία παράγραφο του βιβλίου.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους συγγραφείς της νεότερης γενιάς;

Αυτός που γράφει αναγκαστικά εκτίθεται. Οι νεότεροι συγγραφείς, ακόμη και στις άσχημες κριτικές ή στην απόρριψη ας μην καταθέτουν τα όπλα τους, ουσιαστικά την πένα και το μυαλό τους. Γούστα υπάρχουν πολλά, δεν μπορεί να είναι κοινώς αποδεκτό ένα βιβλίο.

Ας προσπαθούν, όμως, για το καλύτερο. Και, κυρίως, το τελικό τους κείμενο να μπορεί να αγγίζει τον πολύ κόσμο, χωρίς να γίνεται ευτελές.
Οι αναγνώστες έχουν κριτήριο. Και, εάν κάποιοι δεν έχουν, οι νεότεροι συγγραφείς που παίρνουν τη σκυτάλη μπορούν να το διαμορφώσουν με νου και φαντασία.

Διάβασε επίσης: Find Your Bliss: Συνέντευξη με τη Χρυσάνθη Κωστάρα

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.