«Τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται μαζί και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν. Η γυναίκα υπήρχε, αλλά η μητέρα όχι. Η μητέρα είναι κάτι εντελώς νέο.».
Rajneesh

Είναι πράγματι κάτι νέο. Το να κυοφορείς, ακόμα και αν η απόφαση της απόκτησης ενός παιδιού είναι συνειδητή και προγραμματισμένη, δένει προηγούμενες αποφάσεις ζωής όπως η επιλογή του συντρόφου, το μοίρασμα της αγάπης, τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα, δημιουργεί ερωτηματικά, εγείρει συναισθήματα και προκαλεί αλλαγές στη ζωή της γυναίκας και, κατ’ επέκταση, του ζευγαριού.

Η εγκυμοσύνη θεωρείται η περίοδος προετοιμασίας και μετάβασης στη γονεϊκότητα τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα.

Από τη στιγμή της σύλληψης οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήματα, αγωνίες και συναισθήματα για το πώς θα ανταποκριθούν στον νέο τους ρόλο αλλά και στις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο άλλαξε η ζωή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι η περίοδος που το ζευγάρι αρχίζει να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες ζωής. Κάποιες αλλαγές είναι άμεσα αντιληπτές, ενώ άλλες όχι, γιατί αφορούν σε πιο εσωτερικές διεργασίες και συνειδητοποιήσεις. Oι αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με:

  • το πώς ορίζω τον εαυτό μου σε συνδυασμό με τους άλλους,
  • τον συζυγικό ρόλο,
  • τον τρόπο ζωής,
    την οικονομική κατάσταση,
  • τις κοινωνικές συναναστροφές,
  • τις εργασιακές σχέσεις.

Για κάποια ζευγάρια ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτές τις αλλαγές αποτελεί ευκαιρία ωρίμασης και προσωπικής εξέλιξης. Για κάποια άλλα όμως, μπορεί να είναι μία τραυματική εμπειρία και αφορμή για την ανάδειξη προβλημάτων που υπήρχαν ήδη στη σχέση του ζευγαριού.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η τελική στάση του ζευγαριού, ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι σχέσεις του ζευγαριού μεταξύ του, οι σχέσεις του ζευγαριού με τους γονείς του στο παρελθόν αλλά και στο παρόν, ο βαθμός ωριμότητας και κατά πόσο πρόκειται για μια επιθυμητή εγκυμοσύνη φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη στάση που κρατά ένα ζευγάρι κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τη γέννηση του παιδιού.

Από τη μεριά της μέλλουσας μητέρας οι αγωνίες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μπορεί να είναι αντικρουόμενα και αμφιθυμικά.
Η θετική στάση απέναντι στην εγκυμοσύνη συνδέεται με ευκολότερη προσαρμογή και εμφάνιση λιγότερων αρνητικών συναισθημάτων μετά τη γέννα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα που εκφράζει φόβους, αμφιταλαντεύσεις και προβληματισμούς θα έχει και αρνητική στάση απέναντι στη γέννα και στη μητρότητα.

Πώς βλέπει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη;

Για κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι η ευκαιρία ανεξαρτητοποίησης από την πατρική οικογένεια. Για κάποιες άλλες είναι απόδειξη της θηλυκότητας και της παραγωγικότητας.

Η επιβεβαίωση της αγάπης προς τον σύντροφο και η αύξηση των δεσμών του γάμου είναι μια άλλη οπτική της εγκυμοσύνης από την πλευρά των γυναικών ή ακόμα και η αύξηση του κοινωνικού γοήτρου, καθώς τα κοινωνικά στερεότυπα προβάλλουν την εικόνα της εγκυμονούσας, εργαζόμενης γυναίκας ως ένα υγιές πρότυπο χωρίς, βέβαια, αυτό να αντιστοιχεί στην προσωπική αλήθεια του καθενός.

Οι εμπειρίες για την κύηση και τον τοκετό, οι λανθασμένες αντιλήψεις και δοξασίες που υπάρχουν για την εγκυμοσύνη, η συναισθηματική ωριμότητα, οι συνθήκες κύησης, η σωματική και ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσουν τη στάση της εγκύου απέναντι στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με αναπτυξιακούς ψυχολόγους τα συναισθήματα της μητέρας υφίστανται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το τρίμηνο της κύησης.

Πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο οι σκέψεις της μητέρας στρέφονται, κυρίως, προς την ίδια και παρακολουθεί άλλοτε με φόβο και άγχος και άλλοτε με ενθουσιασμό και θαυμασμό τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της αλλά και στη ζωή της.

Δεύτερο τρίμηνο

Στο δεύτερο τρίμηνο οι σκέψεις της στρέφονται προς το βρέφος αφού, πλέον, η παρουσία του είναι αισθητή και η είδηση της εγκυμοσύνης αρχίζει να κοινοποιείται σε φιλικούς, κοινωνικούς και εργασιακούς κύκλους.

Τρίτο τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο το «εμείς» χαρακτηρίζει τη στάση της εγκύου, η οποία, πλέον, αγωνιά για τον σωματικό διαχωρισμό από το βρέφος και καλείται να λάβει πολλές αποφάσεις για τον τοκετό αλλά και για το πώς θα μεγαλώσει το παιδί της.

Πώς νιώθει ο μελλοντικός πατέρας;

Για τον άνδρα που γίνεται πατέρας οι αντιδράσεις μπορεί να είναι εξίσου αμφιθυμικές και τα συναισθήματα ανάμεικτα. Η κυοφορία του εμβρύου από τη μητέρα έχει ως αποτέλεσμα οι αντιδράσεις του πατέρα να μη γίνονται αντιληπτές στον ίδιο βαθμό.

Ο μελλοντικός πατέρας μπορεί να έρθει αντιμέτωπος από τη μία με αισθήματα ανησυχίας και φόβου για τις αλλαγές στην οικογενειακή δομή και από την άλλη με αισθήματα υπερηφάνειας, καθώς για πολλούς άνδρες η εγκυμοσύνη αποτελεί απόδειξη αρρενωπότητας και σεξουαλικής επάρκειας.

Τα στάδια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν τη στάση του πατέρα. Οι αντιδράσεις του άνδρα έχουν να κάνουν, κυρίως, με τις αλλαγές που θα έρθουν στη ζωή της οικογένειας μετά τη γέννηση του παιδιού και τις φαντασιώσεις ή προσδοκίες που μπορεί να έχουν.

Το κοινωνικά στερεότυπα που προβάλλονται, συχνά, επιβάλλουν έναν συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης

Οι αντιλήψεις αυτές αναπαράγονται μέσα στις ομάδες που ανήκουμε και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί να εμποδίζουν το ζευγάρι να απολαύσει αυτήν τη μοναδική περίοδο στη ζωή του: «η καλή μητέρα που απολαμβάνει και χαίρεται την εγκυμοσύνη της», «η έγκυος που παρασύρεται από τις ορμόνες και πρέπει να προστατεύεται είτε από τον ίδιο της τον εαυτό είτε από τους άλλους», «ο πατέρας που γίνεται ο κουβαλητής του σπιτιού και δεν πρέπει να δείχνει αδύναμος».

Όμως, κάθε άνθρωπος έχει την ιστορία του, τα συναισθήματά του και τους δικούς του τρόπους αντίδρασης γι’ αυτό καλό είναι να υποστηρίζουμε την ελεύθερη και αυθεντική έκφραση των συναισθημάτων των μελλοντικών γονέων, γιατί αυτό θα τους βοηθήσει να χτίσουν και μια αυθεντική σχέση με το μωρό τους.

Δε χρειάζεται να ακολουθήσουν τα κοινωνικά πρέπει, όποια και αν είναι αυτά, αν οι ίδιοι δεν τα έχουν ανάγκη εκτός, βέβαια, από περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με τη σωματική ασφάλεια του εμβρύου και της εγκυμονούσας.

Υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για το πώς θα προετοιμαστείς συναισθηματικά γι’ αυτήν την περίοδο της ζωής σου;

Η εγκυμοσύνη, λοιπόν, είναι η περίοδος που ο μελλοντικός γονιός έχει την ευκαιρία να πάρει μια βαθιά ανάσα και να αναλογιστεί τι γονιός θέλει να γίνει, να ονειρευτεί, να απολαύσει και να επιτρέψει στον εαυτό του τον φόβο και την αμφιταλάντευση.

Δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για το πώς θα προετοιμαστείς συναισθηματικά γι’ αυτήν την περίοδο της ζωής σου.
Μόνο επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώθει, να ζει και να μοιράζεται τις σκέψεις του χωρίς ανασφάλειες, φόβους και ενοχές.

Σκέψου, λοιπόν, τα ψυχικά σου αποθέματα, τις ικανότητες και τα εφόδια που θα σου δίνουν τη δύναμη να πιστεύεις ότι μπορεί να δίνεις την αγάπη σου και να δείχνεις την αποδοχή σου στο παιδί ακόμη και τις ημέρες που οι προκλήσεις του να μεγαλώνεις ένα παιδί μπορεί να σε κάνουν να αμφιταλαντεύεσαι.

Να θυμάσαι εσύ ποιος είσαι και τι είναι σημαντικό για σένα!

Photo by https://dadoudis.com/

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.