Κ.Μ. Το θέμα της πορνείας, είναι ένα πολύπλοκο θέμα, που μόνο με το άκουσμα της λέξης «πορνεία» πυροδοτούνται, στο μυαλό μου, πολλά ερωτήματα.
Άραγε… η πορνεία είναι κακοποίηση ή ελεύθερη βούληση; Λέγεται πως είναι το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο. Είναι, όμως, επάγγελμα;

Η γνωστή, θρυλική πόρνη της Αθήνας, Γαβριέλα Ουσάκοβα, γράφει στην αυτοβιογραφία της «Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα».

Τι ισχύει, όμως; Γίνεσαι πόρνη από επιλογή ή από ανάγκη;

Η Γιούλη Χαριτάκη, έχοντας η ίδια εργαστεί ως Υπεύθυνη Μονάδας street work σε πιάτσες εκδούλευσης γυναικών, ανδρών και transsexual της Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να προσεγγίσει το φαινόμενο της εκπόρνευσης μέσα από μια ρεαλιστική διάσταση. Εκεί που η πόλη δεν κοιμάται ποτέ, εκεί που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί, απλά, αυτό βολεύει. Εκεί που η παράνομη διακίνηση βαφτίζεται αγοραίος έρωτας, δίνοντας σε ό,τι πιο σκληρό μία ρομαντική διάσταση, και όχι μόνο…..

Γ.Χ. «Εκδιδόμενο άτομο είναι το άτομο, θηλυκού ή αρσενικού φύλου, που, για κάποιο είδος αμοιβής, χρηματικής ή άλλης, εμπλέκεται σε σεξουαλικές επαφές με έναν αριθμό ατόμων του ίδιου ή του αντίθετου φύλου».

Παρά το γεγονός ότι η πορνεία υπάρχει σε όλες τις εποχές, τις τελευταίες δεκαετίες αναδείχθηκε σε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα.

Η φτώχεια και η ένδεια έχει δώσει στην πορνεία μία τεράστια ώθηση.

Θα ήταν, όμως, μονόπλευρο και, εξαιρετικά, επιφανειακό να υποστηρίξουμε ότι ο οικονομικός παράγοντας είναι η μόνη αιτία της πορνείας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πράξη της πορνείας είναι «εγγενώς ίση με εκείνη ενός άνδρα ή γυναίκας που τελεί σύμβαση γάμου για οικονομικούς λόγους»(?).

Και αν τα προηγούμενα χρόνια η πορνεία υφίστατο ως επάγγελμα, με την έννοια της εκούσιας παροχής υπηρεσιών με αντάλλαγμα τη χρηματική αμοιβή, σήμερα ο όρος «πορνεία» τείνει να αντικατασταθεί από τον όρο «trafficking».

Το «trafficking», η παράνομη διακίνηση ατόμων και, ιδιαίτερα, γυναικών, είναι διεθνές φαινόμενο, ιδιαίτερα αισθητό στις ανεπτυγμένες χώρες.

Το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης γυναικών δεν είναι πρόβλημα ελευθέρων ηθών ή πορνείας ̇ είναι σεξουαλική δουλεία.
Η Αυστρία κατέχει την πρώτη θέση, ως προς των αριθμό θυμάτων, η Ιταλία τη δεύτερη και η Ελλάδα την τρίτη (20.000 αλλοδαπές χρησιμοποιούνται από 1.000.000 Έλληνες).

πορνεία
Η καταναγκαστική πορνεία είναι παράνομη.

Μέσα από τη δουλειά στον δρόμο με ομάδες STREETWORK, διαπιστώσαμε πως το trafficking έχει ενταχθεί, για τα καλά, στη δομή της πόλης της Θεσσαλονίκης, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αδυνατούν να βάλουν ένα stop σε όλη αυτήν την παρωδία. Υπήρχαν ακόμα και οριακά «ενήλικες» γυναίκες, που, έναντι χαμηλότατης αμοιβής, παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες σε «ευυπόληπτους» πολίτες…

Η προσέγγιση των γυναικών γίνεται μέσω αγγελιών σε εφημερίδες όπου ζητούνται χορεύτριες, σερβιτόρες, συνοδοί κλπ. Επιλέγουν κορίτσια που ζουν σε επαρχιακές πόλεις μόνες ή με γερασμένους γονείς, και τις «κλέβουν» από τα σπίτια τους.

Από τη στιγμή που οι διεθνείς σωματέμποροι έχουν στα χέρια τους τις γυναίκες αυτές κύριο μέλημά τους είναι η διαγραφή της ελεύθερης βούλησης και η συντριβή του ηθικού στοιχείου μέσα τους.

Η μετατροπή της φοβισμένης γυναίκας σε άβουλο πλάσμα με τη χρήση βίας και του εξευτελισμού είναι απαραίτητη.

Γιατί ακόμα και αν υπήρχαν κάποιες γυναίκες που θα δέχονταν να ασκήσουν την πορνεία με τη θέλησή τους, δεν θα άντεχαν τον τύπο της πορνείας για τον οποίο προορίζονταν.

Πολλές από αυτές εξαναγκάζονται να έρχονται σε σωματική επαφή με πελάτες χωρίς προφυλάξεις, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε αφροδίσια νοσήματα ή σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Η καταναγκαστική πορνεία είναι παράνομη κι εμφανίζει διαφορές από τη θεληματική πορνεία.

Στη θεληματική πορνεία θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γυναίκες είναι «ιδιοκτήτριες» του σώματός τους, ενώ στην καταναγκαστική οι γυναίκες-θύματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα πάνω στο σώμα τους.

Για να λάβει χώρα η αμειβόμενη σεξουαλική επαφή απαιτούνται δύο μέρη: το εκδιδόμενο άτομο και ο πελάτης.

Ένας μέσος πελάτης δεν είναι ο σεξουαλικά διεστραμμένος αλλά ο φυσιολογικός μεσήλικας άντρας της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο σύντροφος, ο αδερφός ή ο πατέρας…

Γι’ αυτό και κάποιοι ψυχαναλυτές θα καταλήξουν ότι οι άνθρωποι που εκπορνεύονται δεν είναι άλλο από μια ερμηνεία της εκδοχής αυτού που ονομάζουμε Οιδιπόδειο σύμπλεγμα/σύμπλεγμα της Ηλέκτρας, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων που εκδίδουν το σώμα τους προσδιορίζεται από την ανάγκη τους να βρουν την αγάπη που δεν μπόρεσαν να λάβουν από τον ίδιο τους τον γονιό. Έναν γονιό που δεν τους έκανε να νιώσουν ποτέ Ελεύθεροι και Περήφανοι.

Διάβασε επίσης: Εξαρτημένος έφηβος : το «μαύρο πρόβατο…»

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.