Αρχική Συνταγές Εύκολα μαστιχωτά τσουρέκια

Εύκολα μαστιχωτά τσουρέκια

0

 

Εύκολα μαστιχωτά τσουρέκια με καταπληκτικό άρωμα πορτοκαλιού, μαστίχας και μαχλέπι. Τα μαστιχωτά τσουρέκια είναι τόσο νόστιμα, είτε τα κάνετε απλά είτε τα κάνετε γεμιστά!
Πιάτο Snack, γλυκό
Λέξεις-κλειδιά ευκολα, μαστιχωτά τσουρέκια, τσουρέκια
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 30 λεπτά
Μερίδες 4 Τσουρέκια
Συγγραφέας Βασιλική Πλιάμη

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια,
  • 3 φακελάκια μαγιά ξερή,
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη,
  • 200 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο και ζεστό,
  • 1 κούπα γάλα χλιαρό,
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου,
  • χυμό από 1 πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου,
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη σε σκόνη στο γουδί,
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι τριμμένο στο γουδί για να γίνουν σκόνη, και να μην κολλάνε στα τοιχώματα προσθέτουμε 1 κ.γλ. ζάχαρη, κατά το τρίψιμο στο γουδί.

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκοι αυγών με λίγο γάλα εβαπορέ,
  • αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα.

Εκτέλεση

  • Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε, με τον αυγοδάρτη, μία κούπα από το αλεύρι μας μαζί με τη μαγιά και το ζεστό γάλα, ώστε να έχουμε έναν χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
  • Στο ενδιάμεσο, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτουμε τα αρωματικά μας και, εναλλάξ, το αλεύρι με τον χυμό πορτοκαλιού.
  • Σίγουρα πριν προσθέσουμε όλο το αλεύρι, θα χρειαστεί να αλλάξουμε τους γάντζους του μίξερ με αυτούς για ζύμες, οπότε, σε αυτό το σημείο, θα προσθέσουμε και τον χυλό με τη μαγιά.
  • Ολοκληρώνουμε το ζύμωμα με το χέρι, προσθέτοντας, σταδιακά, το λιωμένο βούτυρο.
  • Το βούτυρο το βάζουμε, πάντα, στο τέλος, και αυτό θα κάνει τα τσουρέκια μας πιο «μαστιχωτά».
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και κουβέρτες.
  • Την αφήνουμε σε ήσυχο (να μην έχει ρεύμα) και ζεστό μέρος (ίσως κοντά σε αναμμένο καλοριφέρ) για 4 ώρες να φουσκώσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  • Γι’ αυτό και η λεκάνη μας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μην ξεχειλίσουν.
  • Όταν ολοκληρωθεί το φούσκωμα, ζυμώνουμε, εκ νέου, μία φορά, χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη (η ζύμη θα ξεφουσκώσει τελείως, όμως, αυτό δε μας ανησυχεί καθόλου, αφού έχει ολοκληρωθεί το πρώτο φούσκωμα).
  • Πλάθουμε 4 πλεξούδες, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί, και αφήνουμε άλλη 1/2 ώρα να ξαναφουσκώσουν, λιγάκι, σκεπασμένες, απαλά, με μεμβράνη.
  • Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 °C.
  • Αλείφουμε, απαλά και επιμελώς, την επιφάνεια με μείγμα κρόκου αυγού, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε για 1/2 ώρα.
  • Πλημμύρα αρωμάτων σε όλο το σπίτι και...έτοιμα! Πριν τα κόψουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Notes

Για να κάνουμε τα τσουρέκια μας γεμιστά σκίζουμε, με μαχαίρι, κατά μήκος κάθε κορδόνι της πλεξούδας, κατά το ήμισυ. Γεμίζουμε με υλικά της αρεσκείας μας (π.χ. μείγμα από τριμμένη σοκολάτα και αλεσμένους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα). Ενώνουμε την άκρη, ώστε να μη φύγει η γέμιση, και πλάθουμε τις πλεξούδες μας.

Δοκίμασε επίσης: Πανεύκολο κέικ με λάδι, χωρίς αυγά

Κέικ μπανάνας με κομματάκια σοκολάτας

Πασχαλινά κουλουράκια της μαμάς

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.