Η Φανουρόπιτα είναι μία παραδοσιακή, γλυκιά, νηστίσιμη πίτα και προσφέρεται στις 27 Αυγούστου, την ημέρα του Αγίου Φανουρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, αλλά με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος φανερώνει ότι ζητήσεις!
Συστατικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 250 ml χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 100 γραμμάρια σταφίδες
- 80 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
Εκτέλεση
- Χτυπήστε 2 με 3 λεπτά το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέστε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τέλος προσθέστε τον χυμό.
- Αλευρώστε λίγο τις σταφίδες και προσθέστε τες στο μείγμα μαζί με τα καρύδια και το αλεύρι, κοσκινισμένο, και ανακατέψτε απαλά.
- Βάλτε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 26εκ. το μείγμα και ψήστε 50-55 λεπτά, σε
προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C. - Μόλις ψηθεί, την αφήνετε να κρυώσει και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, προαιρετικά!
Notes
Η Φανουρόπιτα έχει παραδοσιακά 7 ή 9 υλικά! Η δική μας έχει 9 υλικά. Η ζάχαρη άχνη δεν μετράει σαν υλικό αφού είναι ζάχαρη τριμμένη!
Δοκίμασε επίσης: Νηστίσιμο κέικ ινδοκάρυδο
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.