Μία ερώτηση που δέχομαι, συχνά, κατά την πρώτη συνάντηση στο γραφείο, και αφού ενημερώσω ποιος είναι ο βασικός μεταβολισμός του εξεταζόμενου, είναι: «Μπορώ να αυξήσω τον μεταβολισμό μου;».

Τι είναι ο μεταβολισμός

Μεταβολισμός, μία «μαγική» λέξη που απασχολεί όλους, ανεξάρτητα αν έχουν θέμα με υπερβάλλον βάρος ή όχι. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι ο μεταβολισμός, αν μπορούμε να τον βελτιώσουμε και με ποιον τρόπο.

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR ή Resting Metabolic Rate) αντιπροσωπεύει τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας, για να κάνει τις ζωτικές λειτουργίες του (καρδιακός ρυθμός, λειτουργία εγκεφάλου, αναπνοή).

Πιο απλά, είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος, ημερησίως, όταν είναι ξύπνιος αλλά σε ηρεμία (ανάπαυση).

Ο RMR μπορεί να αντιπροσωπεύει το 75% των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Στον μεγαλύτερο βαθμό του καθορίζεται από τη σύσταση σώματος και, κυρίως, από τη μυϊκή μας μάζα.

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, ο βασικός μας μεταβολισμός είναι κάτι σαν το δαχτυλικό μας αποτύπωμα ̇ γεννιόμαστε με αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν, αρνητικά, τον μεταβολισμό μας. Αυτοί είναι η διακοπή του καπνίσματος, ορμονικοί παράγοντες (π.χ. γυναίκες στην κλιμακτήριο), ακατάστατη διατροφή, ελλιπής ενυδάτωση, φάρμακα.

Ας δώσουμε τη δυνατότητα στο σώμα σας να κάψει το μέγιστο που μπορεί

Για να δούμε, λοιπόν, μερικά μικρά βηματάκια που μπορούμε να κάνουμε:

1. Τρώμε τακτοποιημένα

Φροντίστε να μην παραλείπετε γεύματα. Στερώντας το φαγητό από τον οργανισμό σας επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μειωμένη λήψη τροφής, ελαττώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο την καίτε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μεταβολικός ρυθμός σας να πέσει κατά 15-20%. Όταν, λοιπόν, προσλαμβάνετε τόσο λίγες θερμίδες, το σώμα σας «σκέφτεται» ότι λιμοκτονεί και μπαίνει σε μία λογική επιβίωσης, που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το λίπος, και, αντ’ αυτού, να κάψει από τον μυϊκό ιστό, ακόμα και καρδιακούς μυς, αν είναι απαραίτητο.

2. Δυναμώνουμε τους μυς μας

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ένα κιλό μυών καίει, περίπου, μεταξύ 28 και 100 θερμίδες την ημέρα, ενώ ένα κιλό λίπους δεν καίει τίποτα. Όσο περισσότερο αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρησιμοποιεί το σώμα σας και τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με την κατάλληλη άσκηση, σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή, μπορούμε να αυξήσουμε το βάρος της κατά 1-2 κιλά. Προσπαθήστε να εντάξετε 2-3 φορές την εβδομάδα στο πρόγραμμα γυμναστικής σας κάποιες ασκήσεις με βάρη.

Διάβασε επίσης: Είμαι γυναίκα: Να κάνω βάρη, και γιατί;

3. Ασκούμαστε

Κάνουμε τακτική καρδιαγγειακή άσκηση -όπως η ποδηλασία, το περπάτημα, η αεροβική ή το κολύμπι- τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Η αερόβια άσκηση δεν αυξάνει τον βασικό μας μεταβολισμό. Τον ενεργοποιεί και αυξάνει την ενεργειακή μας δαπάνη, μέσω αύξησης της φυσικής δραστηριότητας και για αρκετές ώρες μετά, αφού το σώμα χρειάζεται τον χρόνο του για να επιστρέψει στον χαλαρό μεταβολικό του ρυθμό.

Ακόμα και η άσκηση εκτός γυμναστηρίου μπορεί να εκτινάξει στα ύψη τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Διάβασε επίσης: Η άσκηση ωφελεί τη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της

4. Κοιμόμαστε αρκετά

Σεβαστός αριθμός πειραματικών μελετών έχει δείξει ότι τα χρόνια προβλήματα ύπνου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες, με συνέπεια την αυξημένη πείνα και την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου θα παρεμποδίσει την προσπάθειά σας. Οι γιατροί συστήνουν 8, περίπου, ώρες κανονικού ύπνου.

5. Μειώνουμε τη κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει, αρνητικά, τον ύπνο μας, που έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα μεταβολισμού. Επίσης, προκαλεί αφυδάτωση, παράγοντας που δρα αρνητικά, στον μεταβολισμό μας.

6. Καταπολεμούμε το στρες

Το στρες είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον καλό βραδινό ύπνο, με συνέπεια, και πάλι, έναν χαμηλό μεταβολισμό.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρσι στο «Journal of the American Dietetic Association» (Περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων) έδειξε ότι όσοι έχουν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης ή άγχους, συνήθως, κάνουν κραιπάλες στο φαγητό ή ακολουθούν ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής. Παραλείπουν γεύματα ή παίρνουν διαιτητικά χάπια, που προκαλούν, στατιστικά, σημαντική μείωση στον ρυθμό που το σώμα τους μεταβολίζει την ενέργεια που λαμβάνει.

8. Προσλαμβάνουμε επαρκείς πρωτεΐνες

Οι μύες αποτελούνται, βασικά, από πρωτεΐνη. Έτσι, χωρίς την απαραίτητη λήψη πρωτεϊνών, σημειώνεται απώλεια μυϊκού ιστού. Χρειάζεστε, περίπου, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, ανά κιλό βάρους, κάθε μέρα.

Εδώ, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι πρωτεΐνες δεν είναι ίδιες. Χρειαζόμαστε επαρκή πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που προέρχεται, κυρίως, από ζωικές πηγές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή συναντούν δυσκολίες στην απώλεια βάρους. Στην περίπτωση αυτή είναι βασικό να γίνονται οι σωστοί συνδυασμοί τροφών, για να αυξήσουμε τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών του γεύματος.

9. Δεν ξεχνάμε το νερό μας

Και πώς να μιλήσουμε για αύξηση μεταβολισμού, αν δεν μιλήσουμε για σωστή ενυδάτωση! Το νερό αποτελεί το λάδι της μηχανής μας. Καμία μηχανή δε μπορεί να δουλέψει σωστά αλάδωτη ̇ έτσι και ένα σώμα που δεν είναι σωστά ενυδατωμένο δεν μπορεί να αποδώσει το μέγιστο δυνατό στις καύσεις του.

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε, τουλάχιστον, 1,5lt νερό την ημέρα, όσο μπορούμε πιο μοιρασμένο στην ημέρα μας. Στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σημαντική θέση πρέπει να κατέχουν και τα αφεψήματα.

Ο μεταβολισμός μας δεν αντικατοπτρίζει τίποτα παραπάνω από την καλή υγεία του οργανισμού. Φροντίζουμε το σώμα μας, γιατί, όπως λέμε πάντα:

Η σωστή διατροφή δεν είναι τιμωρία, είναι προσπάθεια για Μία Καλύτερη Ζωή.

Infographic:

μεταβολισμός
Χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.