Όλες ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις αυτοπεποίθηση. Είναι ίσως το α και το ω. Το συστατικό που θα σου εξασφαλίσει μια επιτυχημένη ζωή και φυσικά μια επιτυχημένη προσωπική ζωή.

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, γράφει για το προφίλ της γυναίκας που έχει αυτοπεποίθηση. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Τι κάνει; Τι δεν κάνει; Έτσι, για να παραδειγματιστούμε, να συγκρίνουμε, να διορθώσουμε…

Αυτοπεποίθηση στην σχέση

Η αυτοπεποίθηση επηρεάζει τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του ατόμου σε κάθε κατάσταση όπου υπάρχει η πιθανότητα τόσο για ανταμοιβή, όσο και για κάποιο κόστος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις σχέσεις, καθώς υπάρχει τόσο η πιθανότητα ανταμοιβής (αποδοχή από τον άλλον), όσο και η πιθανότητα κόστους (απόρριψη).

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να σε εγκλωβίσει σε μια δυσλειτουργική σχέση, να λειτουργήσει ανασταλτικά για τη σύναψη μιας νέας σχέσης ή να σε κάνει να νιώσεις διαλυμένη μετά από έναν χωρισμό. Από την άλλη μεριά, η υψηλή αυτοπεποίθηση από μόνη της μπορεί να μην είναι αρκετή για να σε οδηγήσει σε μια επιτυχημένη σχέση. Μπορεί να σε εξοπλίσει με όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις και τι αξίζεις, αλλά και που θα σου δώσει την ώθηση να φύγεις από μια σχέση που σου κάνει κακό.

Η αυτοπεποίθηση παίζει ρόλο από την στιγμή κιόλας του φλερτ. Εσύ, αλήθεια, έχεις αυτοπεποίθηση;

Όταν βγαίνεις…

  • Ντύνεσαι προκλητικά
  • Αγγίζεις «τυχαία» τους άντρες που σου αρέσουν μέσα στο μπαρ
  • Χαμογελάς αινιγματικά και μετά φεύγεις ξαφνικά
  • Μιλάς δυνατά στην παρέα και με το βλέμμα ψάχνεις αυτούς που σε κοιτούν
  • Βγάζεις συνέχεια selfie στις εξόδους σου
  • Δίνεις τον αριθμό του τηλεφώνου σου σε όποιον τον ζητήσει. Ποτέ δεν ξέρεις…

Εάν έχεις απαντήσει θετικά στα παραπάνω, τότε μάλλον νομίζεις πως έχεις αυτοπεποίθηση, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Δεν αναρωτιέται εάν ο άλλος θα μπορούσε να την ερωτευτεί. Ξέρει ότι μπορεί να γίνει αγαπητή, πως είναι ελκυστική, ικανή και έμπιστη. Δεν εξισώνει την αξία της ως άτομο με τη γνώμη ενός άντρα και κατ’ επέκτασιν δεν νιώθει στρες όταν τα συναισθήματά του για εκείνη δεν είναι ξεκάθαρα.

Δεν κατηγορεί διαρκώς τον εαυτό της πως κάνει κάτι λάθος. Έχει επίγνωση πως δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους και σε αντίθεση με μια ανασφαλή γυναίκα, δεν πιστεύει πως είναι η απόλυτα υπεύθυνη είτε για την αποτυχία μιας σχέσης, είτε επειδή δεν τη θέλει αυτός που θα επιθυμούσε.

Θέτει όρια

Βάζει πρώτα τον εαυτό της και θέτει όρια. Ίσως να ακούγεται λιγάκι εγωιστικό, αλλά δεν είναι. Η γυναίκα με αυτοπεποίθηση ξέρει να ιεραρχεί τις ανάγκες της και δεν θεωρεί υποχρέωση κάποιου τρίτου να τις εκπληρώσει. Δεν ανέχεται την καταπίεση των «θέλω» της, ούτε αφήνει τους άλλους να την κάνουν να νιώθει ενοχικά επειδή δεν κάνει πάντα ό,τι της λένε. Όπως κάθε άτομο με αυτοπεποίθηση, δεν εγκαταλείπει κομμάτια του εαυτού της προκειμένου να κρατήσει μια σχέση. Παρουσιάζεται στο σύντροφό της όπως ακριβώς είναι και από κει και πέρα είναι δική του ευθύνη εάν επιθυμεί κάτι περισσότερο ή διαφορετικό

Εμπιστεύεται την κρίση και τις αποφάσεις της

Η γυναίκα με αυτοπεποίθηση δεν αποζητά επιβεβαίωση από το σύντροφό της για το καθετί. Νιώθει άνετα με τον εαυτό της, δεν αμφισβητεί τις επιλογές της και δεν φοβάται μήπως κάνει λάθος. Δεν στοχεύει στο να βρει κάποιον να την καθοδηγεί, αλλά στο να τη συντροφεύει στο ταξίδι της ζωής…

Δεν επιδεικνύει τον εαυτό της

Η γυναίκα με αυτοπεποίθηση δεν νιώθει την ανάγκη να διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία το πόσο υπέροχη, έξυπνη, όμορφη ή επιτυχημένη είναι. Αφήνει τους άλλους να οδηγηθούν από μόνοι τους στο συμπέρασμα αυτό, ενώ βγαίνοντας ραντεβού αναζητά κάποιον όχι για να τον πείσει σχετικά με το ποια είναι, αλλά για να διαπιστώσει ποιος άντρας είναι αντάξιος της προσοχής και της φροντίδας της. Αντίθετα, η γυναίκα με ανασφάλεια προσπαθεί, από το πρώτο κιόλας ραντεβού, να εντυπωσιάσει τον άντρα απέναντί της προβάλλοντάς του τα δυνατά σημεία της.

Φεύγει από μια «κακή» σχέση

Τα άτομα με αυτοεκτίμηση δεν μένουν σε σχέσεις όπου δεν υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση για το πρόσωπό τους. Μπορεί να δώσουν τέλος σε μια σχέση, όταν διαπιστώσουν πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα, δίχως να ανησυχούν πως θα μείνουν μόνα ή πως δεν θα βρουν κάποιον καλύτερο σύντροφο. Άλλωστε, όταν εκτιμάς τον εαυτό σου, βγάζεις από τη ζωή σου όσους δεν κάνουν το ίδιο!

Θυμήσου:

Η αυτοπεποίθηση λειτουργεί για τον άντρα σαν αφροδισιακό!

Είναι αυτό το «κάτι», που ίσως να μην μπορέσει να προσδιορίσει αμέσως τι είναι, αλλά θα τον τραβήξει σε σένα…

Πηγή http://tlife.gr
Φωτογραφία από Jill Wellington

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.