Αρχική Συνταγές Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι

0

 

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι που θυμίζει μπακλαβά, χωρίς να λιγώνει! Αν παραλείψετε, όμως, τη ζάχαρη και το σιρόπι, θα έχετε την πιο υγιεινή και νόστιμη κολοκυθόπιτα που έχετε δοκιμάσει! Η επιλογή δική σας!
Πιάτο γλυκό
Λέξεις-κλειδιά κολοκυθόπιτα, κολοκυθόπιτα με μέλι, μέλι
Χρόνος Προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 45 λεπτά
Μερίδες 24 κομμάτια
Συγγραφέας Βασιλική Πλιάμη

Συστατικά

  • 8 φύλλα κρούστας,
  • 750 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά, και καλά στριμμένη με τα χέρια μας, ώστε να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά,
  • ½ κούπα μέλι,
  • κούπας ζαχαρη,
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό,
  • 1 ½ κούπα καρυδόψιχα, χοντροτριμμένη,
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε 1 φλ.καφέ κονιάκ,
  • 1 κ.σ. κανέλα,
  • ½ κούπα ελαιόλαδο.

Για το σιρόπι

  • ½ κούπα μέλι ,
  • κούπα ζάχαρη ,
  • 1 κούπα νερό,
  • 1 ξύλο κανέλας,
  • 2 κ.σ. λεμόνι.

Εκτέλεση

  • Σε αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά την κολοκύθα με 2 κουταλιές από το λάδι μας, ώστε να βράσει, ελαφρώς, και να αφαιρεθούν όλα τα υπόλοιπα της υγρασίας, 7 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιμιγδάλι, και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας, και λαδώνουμε τα φύλλα ανά δυο. Κατά μήκος της μακριάς πλευράς τοποθετούμε το ¼ της γέμισης, και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 3 διπλά φύλλα. Στο τέλος, θα έχουμε τέσσερα μπαστούνια. Τα κόβουμε στη μέση, ώστε να χωρέσουν στο ταψί.
  • Χαράζουμε με μαχαίρι στο μέγεθος που επιθυμούμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C 45 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, 5 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει, όσο ψήνουμε την πίτα.
  • Μολις βγει από τον φούρνο, τη σιροπιάζουμε αμέσως
  • Έχουμε, λοιπόν, μία ελαφρά σιροπιασμένη πίτα, χωρίς να λιγώνει, που θυμίζει μπακλαβά!

Notes

Τιπ για πιο ελαφριά εκδοχή: μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπιασμα. Σε αυτήν την περίπτωση αντικαταστήσετε τη ζάχαρη της γέμισης με 1/2 κούπα μέλι (έχοντας στο σύνολο 1 κούπα μέλι) και προσθέστε 1/3 κούπας ξανθές σταφίδες. Μετά το ψήσιμο, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (αν θέλετε). Τελείως υγιεινή κολοκυθόπιτα, χωρίς καθόλου λιπαρά, αβγά, και μόνο με μέλι!

Δοκίμασε επίσης: Νηστίσιμη πρασόπιτα της μαμάς

Αλμυρή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Τάρτα με πέστο βασιλικού κ κολοκυθάκια

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.