Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι που θυμίζει μπακλαβά, χωρίς να λιγώνει! Αν παραλείψετε, όμως, τη ζάχαρη και το σιρόπι, θα έχετε την πιο υγιεινή και νόστιμη κολοκυθόπιτα που έχετε δοκιμάσει! Η επιλογή δική σας!
Χρόνος Προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 45 λεπτά
Μερίδες 24 κομμάτια
Συστατικά
- 8 φύλλα κρούστας,
- 750 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα τριμμένη στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά, και καλά στριμμένη με τα χέρια μας, ώστε να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά,
- ½ κούπα μέλι,
- ⅓ κούπας ζαχαρη,
- 3 κ.σ. σιμιγδάλι χοντρό,
- 1 ½ κούπα καρυδόψιχα, χοντροτριμμένη,
- 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε 1 φλ.καφέ κονιάκ,
- 1 κ.σ. κανέλα,
- ½ κούπα ελαιόλαδο.
Για το σιρόπι
- ½ κούπα μέλι ,
- ⅓ κούπα ζάχαρη ,
- 1 κούπα νερό,
- 1 ξύλο κανέλας,
- 2 κ.σ. λεμόνι.
Εκτέλεση
- Σε αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά την κολοκύθα με 2 κουταλιές από το λάδι μας, ώστε να βράσει, ελαφρώς, και να αφαιρεθούν όλα τα υπόλοιπα της υγρασίας, 7 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιμιγδάλι, και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
- Λαδώνουμε το ταψάκι μας, και λαδώνουμε τα φύλλα ανά δυο. Κατά μήκος της μακριάς πλευράς τοποθετούμε το ¼ της γέμισης, και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 3 διπλά φύλλα. Στο τέλος, θα έχουμε τέσσερα μπαστούνια. Τα κόβουμε στη μέση, ώστε να χωρέσουν στο ταψί.
- Χαράζουμε με μαχαίρι στο μέγεθος που επιθυμούμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C 45 λεπτά, περίπου, μέχρι να ροδίσει.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, 5 λεπτά, και το αφήνουμε να κρυώσει, όσο ψήνουμε την πίτα.
- Μολις βγει από τον φούρνο, τη σιροπιάζουμε αμέσως
- Έχουμε, λοιπόν, μία ελαφρά σιροπιασμένη πίτα, χωρίς να λιγώνει, που θυμίζει μπακλαβά!
Notes
Τιπ για πιο ελαφριά εκδοχή: μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπιασμα. Σε αυτήν την περίπτωση αντικαταστήσετε τη ζάχαρη της γέμισης με 1/2 κούπα μέλι (έχοντας στο σύνολο 1 κούπα μέλι) και προσθέστε 1/3 κούπας ξανθές σταφίδες. Μετά το ψήσιμο, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη (αν θέλετε). Τελείως υγιεινή κολοκυθόπιτα, χωρίς καθόλου λιπαρά, αβγά, και μόνο με μέλι!
Δοκίμασε επίσης: Νηστίσιμη πρασόπιτα της μαμάς
Τάρτα με πέστο βασιλικού κ κολοκυθάκια
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.