Αρχική Συνταγές Γλυκό κουταλιού ντοματάκι

Γλυκό κουταλιού ντοματάκι

0

 

Γλυκό κουταλιού ντοματάκι! Από τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού!
Πιάτο Dessert
Κουζίνα Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά γλυκό κουταλιού, ντοματάκι
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 40 λεπτά
Μερίδες 3 βαζάκια
Συγγραφέας Μαίρη Τρακάδα

Συστατικά

  • 1 κιλό ντοματάκια βελανίδια,
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη,
  • 250 ml νερό,
  • 3-4 γαρύφαλλα,
  • 1 ξύλο κανέλας,
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανίλιας,
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα,
  • 1 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα,
  • χυμό από 1/2 λεμόνι.

Εκτέλεση

  • Πλένεις καλά τα ντοματάκια, τα χαράζεις ελαφρά μ' ένα μαχαίρι σταυρωτά στη μεριά απέναντι από το κοτσανάκι τους και τα βουτάς σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Αυτό βοηθά πολύ στο ξεφλούδισμα.
  • Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τα βάζεις κατευθείαν μέσα σε ένα σκεύος με παγωμένο νερό. Θα δεις ότι κατευθείαν αρχίζουν να ξεφλουδίζονται μόνα τους. Αφαιρείς τη φλούδα από τα ντοματάκια, και περνάς στο κάθε ένα μία οδοντογλυφίδα, κατά μήκος, για να διατηρηθεί το σχήμα τους την ώρα του βρασμού.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζεις τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά, και τα βράζεις για 10 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά ο βρασμός, Χαμηλώνεις στο μισό της έντασης και βάζεις στην κατσαρόλα τα ντοματάκια και τα αμύγδαλα. Αφήνεις να βράσει για 30 λεπτά περίπου, από τη στιγμή που θα αρχίσει πάλι ο βρασμός, αφαιρώντας τον παχύ αφρό που δημιουργείται στην αρχή.
  • Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, παρά μόνο κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα. Το γλυκό είναι έτοιμο μόλις ρίξεις μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα κρύο πιάτο και «στέκεται», δεν απλώνεται, δηλαδή, όπως το νερό. Προσθέτεις τον χυμό λεμονιού, και απομακρύνεις από την εστία. Αφαιρείς τις οδοντογλυφίδες από τα ντοματάκια, και γεμίζεις τα βαζάκια σου.
  • Αποθηκεύεις το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια, αν θέλεις να διατηρηθεί για καιρό, και το φυλάς στο ψυγείο, γιατί κρύο είναι ακόμα πιο ωραίο.

Για την αποστείρωση

  • Η αποστείρωση των βάζων μπορεί να γίνει στον φούρνο στους 100 βαθμούς. Πλένεις καλά με σαπουνάδα τα βάζα και τα τοποθετείς στη σχάρα του φούρνου αναποδογυρισμένα για 15 λεπτά.
  • Τα τελευταία 5 λεπτά μπορείς να βάλεις και τα καπάκια τους, για να μην αλλοιωθούν. Βγάζεις από τον φούρνο προσεκτικά τα ζεστά βάζα και τα γεμίζεις μέχρι το χείλος με το ζεστό γλυκό και το σιρόπι. Κλείνεις με το καπάκι και τα αφήνεις αναποδογυρισμένα, μέχρι να κρυώσουν.

Notes

Είναι πολύ νόστιμο από μόνο του, αλλά ταιριάζει τέλεια και με γιαούρτι ή πάνω σε τσιζκέικ.
Καλή σας απόλαυση!

Δοκίμασε επίσης: Νηστίσιμα μπισκοτάκια, σαμπλέ

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.