Μελωμένο χταπόδι με πετιμέζι και αστεροειδή γλυκάνισο! Ένα πιάτο με βαθιά ελληνική νοστιμιά που απολαμβάνεις τη Σαρακοστή και όχι μόνο!
Μερίδες 4 μερίδες
Συστατικά
- 1 κιλό χταπόδι
- ¼ κούπας κόκκινο κρασί
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
- ½ κούπα τριμμένη ντομάτα
- ½ κούπα πετιμέζι
- ½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1-2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
- 7-8 κόκκους μπαχάρι
Εκτέλεση
- Πλένεις πολύ καλά το χταπόδι, το βάζεις στην κατσαρόλα χωρίς άλλο υγρό μαζί με τη δάφνη, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το μπαχάρι και το αφήνεις να βγάλει τα υγρά του, ανακατεύοντας κάποιες φορές για να πάρει χρώμα παντού.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρεις για λίγο. Μόλις αρχίζουν να εξατμίζονται τα υγρά σβήνεις με κόκκινο κρασί και προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, μπαλσάμικο ξύδι, ελαιόλαδο, τριμμένη ντομάτα και το πετιμέζι.
- Προσθέτεις, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό για να καλύψει το χταπόδι και το αφήνεις να σιγοβράζει για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτεις ζεστό νερό.
- Μόλις βράσει το χταπόδι, το αφαιρείς από την κατσαρόλα και προσθέτεις τα ασπρισμένα αμύγδαλα. Συνεχίζεις να βράζεις τη σάλτσα μέχρι να πήξει και κόβεις το μελωμένο χταπόδι σε κομμάτια, αφαιρώντας την πέτσα από την κουκούλα και το εσωτερικό των πλοκαμιών.
- Ξαναβάζεις το χταπόδι μέσα στη σάλτσα, σβήνεις την εστία και αφήνεις 1-2 λεπτά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί. Έτοιμο!
Notes
Τρόποι για να σερβίρεις το μελωμένο χταπόδι με πετιμέζι:
- Με ζυμαρικά
- Με φάβα
- Με πουρέ
- Με ρυζάκι
Διάβασε επίσης: Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και χταπόδι
Καλαμάρι γεμιστό με γραβιέρα Νάξου
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.