Νόστιμη, χορταστική σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και χταπόδι, ιδανική για τη νηστεία και όχι μόνο φυσικά!
Χρόνος Μαγειρέματος 1 ώρα
Μερίδες 4
Συστατικά
- 1 μεγάλο χταπόδι,
- 5 κόκκοι μπαχάρι,
- 1 κ.γ. άκοπο μαύρο πιπέρι,
- 1 κ.γ. ξερό δενδρολίβανο,
- 1 φύλλο δάφνη,
- 300 γραμμάρια μαυρομάτικα μουλιασμένα ολόκληρο το βράδυ σε νερό,
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες στον τρίφτη του λάχανου,
- 8 αγγουράκια τουρσί πίκλες, κομμένα σε λεπτές φετούλες,
- 2 κ.σ. κάππαρη,
- 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης τουρσί,
- 2 κ.σ. μουστάρδα,
- 1 ρίγανη,
- μισό ματσάκι μαϊντανό,
- λάδι κατά βούληση,
- ξίδι μπαλσάμικο,
- αλάτι,
- πιπέρι.
Εκτέλεση
- Βάζουμε το, καλά πλυμένο, χταπόδι σε κατσαρόλα με το μπαχάρι, το πιπέρι, το δενδρολίβανο και τη δάφνη να σιγοβράσει σκεπασμένο (σε χαμηλή φωτιά), χωρίς να βάλουμε καθόλου νερό (το χταπόδι θα βγάλει από μόνο του αρκετό) για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μπουκιές και αφαιρούμε το μάτι κάτω από το κεφάλι.
- Σε ένα σχαροτήγανο, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε ελάχιστο λάδι και το σωτάρουμε και από τις δύο πλευρές, ώστε να αποκτήσει ωραίο χρώμα, και σβήνουμε με λίγο μπαλσάμικο.
- Στο στάδιο αυτό μπορεί να καταναλωθεί και μόνο του σαν μεζές!
- Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει τα μαυρομάτικα, όση ώρα ετοιμάζεται το χταπόδι. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά μας.
Notes
Η σαλάτα αυτή λειτουργεί άνετα και σαν άριστο, πλούσιο, υγιεινό, νηστίσιμο γεύμα.
Καλή σας όρεξη!
Δοκίμασε επίσης: Εύκολο χταποδάκι ξυδάτο
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.