Νηστίσιμοι κουραμπιέδες με ελαιόλαδο για τη νηστεία και όχι μόνο. Τους νηστίσιμους κουραμπιέδες κάποιοι τους προτιμούν σε σχέση με τους παραδοσιακούς γιατί το ελαιόλαδο έχει μια ανεπαίσθητη πίκρα που δεν αφήνει τον κουραμπιέ να σε "λιγώσει".
Μερίδες 40 κουραμπιέδες
Συστατικά
- 2 κούπες ελαιόλαδο καλής ποιότητας
- 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
- 600 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Χτυπάς στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι ν' αρχίσει να γίνεται κρέμα για περίπου 10-15 λεπτά.
- Ρίχνεις στο μίξερ το εκχύλισμα βανίλιας, το ούζο, τα αμύγδαλα, που έχεις χοντροκόψει και τα έχεις καβουρδίσει, και στο τέλος ρίχνεις σιγά σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Ζυμώνεις καλά ώστε να έχεις μια σφιχτή ζύμη που δεν τρίβει και μπορείς να την πλάσεις, γι' αυτό δε ρίχνεις όλο μαζί το αλεύρι εξ' αρχής.
- Πλάθεις κουραμπιέδες περίπου 30 γραμμάρια ο ένας, στο σχήμα που προτιμάς - η γιαγιά μου τους έκανε σε σχήμα ανάποδου τελικού σίγμα - και τους βάζεις σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα τους.
- Ψήνεις για 30 λεπτά περίπου στους 180 °C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Είναι κι αυτό μέρος της νοστιμιάς τους, το να μην είναι ανοιχτόχρωμοι όταν τους βγάλεις από το φούρνο.
- Αμέσως μόλις βγούν τους ψεκάζεις με λίγο ούζο και αφήνεις 5 λεπτά να στεγνώσουν. Τους βουτάς μέσα σε ένα μπολ με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και τους αφήνεις σε ένα ταψί να κρυώσουν εντελώς.
- Όταν τους βάλεις στην πιατέλα, ή το μπολ που θα τους φυλάξεις, κοσκινίζεις πάνω από κάθε στρώση μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Notes
Καλή σας απόλαυση!
Διάβασε επίσης: Μπισκότα με 2 υλικά, χωρίς αβγά, αλεύρι και ζάχαρη (βίντεο)
Πικάντικα θράψαλα με χυμό πορτοκάλι
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.