Όλοι έχουμε περάσει φάσεις στη ζωή μας που νιώσαμε μοναξιά, απομονωμένοι από τους άλλους, νιώθοντας ότι δε μας αγαπούν αρκετά, ότι δεν έχουμε αρκετούς φίλους ή αρκετή ενέργεια για να προσπαθήσουμε να κάνουμε νέες γνωριμίες.

Σε περιόδους έντονου επαγγελματικού φόρτου εργασίας ή όταν έχουμε κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, τείνουμε να απομονωνόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που επείγει, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχουμε ή, γενικότερα, για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και δυνάμεις, ώστε να εστιάσουμε στον τομέα που μας στρεσάρει.

Ενώ αυτή είναι μία υγιής αντίδραση του εαυτού που διαρκεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο -όταν πρέπει να φέρουμε κάτι εις πέρας, η παρατεταμένη αίσθηση αποξένωσης και μοναξιάς δεν είναι.

Μοναξιά

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πως είναι μόνοι τους στη ζωή, χωρίς κοντινές σχέσεις με την οικογένειά τους, νιώθοντας πως δεν τους καταλαβαίνουν, χωρίς ουσιαστικούς φίλους να τους στηρίξουν σε μια δύσκολη στιγμή, χωρίς έναν σύντροφο στη ζωή τους, σύμμαχο στην καθημερινότητα.

Μεγαλώνοντας, συχνά νιώθουμε ότι οι γονείς δε μας καταλαβαίνουν, όμως χρειάζεται προσπάθεια από μέρους μας για να βρούμε μια κοινή βάση επικοινωνίας, ώστε να παίρνουμε τη φροντίδα τους, όπως αυτοί μπορούν να την εκφράσουν, χωρίς να θυμώνουμε ή να ματαιωνόμαστε, περιμένοντας περισσότερα από αυτούς.

Οι συντροφικές σχέσεις δεν είναι εύκολες: μύθος ή αλήθεια?

Είναι, επίσης, αλήθεια, πως τόσο οι φιλικές όσο και οι συντροφικές σχέσεις δεν είναι εύκολες. Όμως, πέρα από αυτήν τη γενική αλήθεια, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν φίλους και σχέσεις, αρκεί να μην το βάλουν κάτω, πείθοντας τον εαυτό τους και τους άλλους πως είναι κακότυχοι, πως δεν αξίζουν να τους αγαπήσουν πραγματικά ή ότι δεν είναι γραφτό γι’ αυτούς να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο.

Θέλει δουλειά και προσπάθεια, ώστε να μπορέσει ο καθένας να νιώθει πρώτα ευτυχισμένος με τη ζωή του και την καθημερινότητα του, και μετά να προσκαλέσει και άλλους για να τη μοιραστεί.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι άνθρωποι είναι ότι νιώθουν δυστυχισμένοι και εγκλωβισμένοι στη ζωή τους, χωρίς να τολμούν να κάνουν αλλαγές προς το καλύτερο, περιμένοντας, διακαώς, να έρθει ο ένας και μοναδικός που θα ερωτευθούν και θα αλλάξει «μαγικά» τη ζωή τους. Τέτοια δύναμη δεν έχει κανένας σύντροφος και κανένα φίλτρο αγάπης.

Η μοναξιά σχετίζεται με διάφορες μορφές κατάθλιψης

Συχνά, η μοναξιά σχετίζεται με διάφορες μορφές κατάθλιψης, όπου νιώθει κανείς αδύναμος να βγει από το συναισθηματικό αδιέξοδο που είναι εγκλωβισμένος. Οι άλλοι και ο κόσμος όλος, μοιάζει να μπορεί να βρει την ευτυχία που για το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη η χαρά γλιστρά σαν την άμμο μέσα από τα χέρια του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η βοήθεια του ψυχολόγου και του ψυχοθεραπευτή είναι κάτι παραπάνω από ενδεδειγμένη.

Το να νιώθει κανείς καλά με τον εαυτό του και κοντά στους άλλους δεν είναι μία πολυτέλεια για λίγους. Η ευτυχία είναι μία πολύ προσωπική απόφαση για τον καθένα. Ο μόνος τρόπος για να αποτύχει κανείς είναι να σταματήσει να ελπίζει και να προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή του.

Από την ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Έρα Μουλάκη

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο eramoulaki.gr

Διάβασε επίσης: Μοναξιά ή Μοναχικότητα;

Η μοναξιά είναι μεγαλύτερη στους 25άρηδες και μικρότερη στους 60άρηδες

Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού λόγω πανδημίας

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.