Αρχική Συνταγές Αλμυρό cheesecake με μαρμελάδα ντομάτας

Αλμυρό cheesecake με μαρμελάδα ντομάτας

0

 

Αλμυρό cheesecake με μαρμελάδα ντομάτας! Μία πολύ εντυπωσιακή και εξαιρετικά νόστιμη σαλάτα για ένα τραπέζι, θυμίζοντας την κρητική, αγαπημένη ντακοσαλάτα.
Πιάτο Salad, κρύο πιάτο, ορεκτικό, σαλάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξεις-κλειδιά cheesecake, αλμυρό cheesecake, μαρμελάδα ντομάτας, σαλάτα
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 20 λεπτά
Συγγραφέας Μαίρη Τρακάδα

Συστατικά

  • 200 γραμμάρια παξιμάδια με χαρούπι ή κριθαροκούλουρο,
  • 50 ml νερό περίπου,
  • 100 γραμμάρια ελαιόλαδο ή 100 γρ. βούτυρο λιωμένο, εναλλακτικά,
  • 200 γραμμάρια τυρί κρέμα,
  • 100 γραμμάρια φέτα σε τρίμματα,
  • 100 γραμμάρια ανθότυρο,
  • 4-5 κ.σ. μαρμελάδα ντομάτας,
  • ντοματίνια,
  • κάπαρη,
  • φρέσκια ή ξερή ρίγανη,
  • κρέμα μπαλσάμικο,
  • λίγο πιπέρι.

Μαρμελάδα ντομάτας

  • 1 κιλό τριμμένη ντομάτα,
  • 500 γραμμάρια καστανή ζάχαρη,
  • 2 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι,
  • 1 κ.γ. αλάτι,
  • ¼ κ.γ. πιπέρι,
  • ¼ κ.γ. κανέλα,
  • ¼ κ.γ. πάπρικα,
  • 5 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο,
  • ½ κ.γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, προαιρετικά.

Εκτέλεση

  • Για τη βάση του αλμυρού cheesecake μπορείς να τρίψεις τα παξιμάδια στο multi και να τ' ανακατέψεις με το νερό και το λιωμένο βούτυρο ή να τα σπάσεις σε χοντρά τρίμματα και να τα βρέξεις με το ελαιόλαδο και το νερό.
  • Στην πρώτη εκδοχή η βάση γίνεται σαν ζύμη και παγώνει στο ψυγείο με αποτέλεσμα να κόβεται πιο όμορφο κομμάτι, ενώ στην άλλη παραμένει πιο τραγανό, αλλά, αφού κοπεί, χάνει το σχήμα του. Ό,τι κι αν επιλέξεις στρώνεις τα παξιμάδια σε ένα τσέρκι 22-24 εκ. και το βάζεις στο ψυγείο.
  • Ανακατεύεις τα τυριά με το πιπέρι και τα στρώνεις στη βάση από τα παξιμάδια.
  • Καλύπτεις την επιφάνεια με τη μαρμελάδα ντομάτας και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
  • Βάζεις στο ψυγείο για 1 ώρα, τουλάχιστον, σκεπασμένο με μεμβράνη. Πριν σερβίρεις, προσθέτεις στην επιφάνεια τη ρίγανη, την κάπαρη και λίγο μπαλσάμικο.

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

  • Για τη μαρμελάδα ντομάτας θα χρειαστείς ντομάτες πομοντόρο. Προτιμήστε αυτές γιατί έχουν περισσότερη σάρκα και λιγότερα σπόρια και υγρά, κι, επιπλέον, είναι πιο γλυκές. Τις τρίβεις στον χοντρό τριφτή και ζυγίζεις τη σάρκα.
  • Βράζεις όλα τα υλικά σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αρχικά, και χαμηλώνεις στη συνέχεια για 40 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά να μην κολλήσει. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ανοίγεις στον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα ένα αυλάκι και δεν ξανακλείνει αμέσως.
  • Γεμίζεις βαζάκια και όταν κρυώσει τη φυλάς στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες. Κανονικά τις μαρμελάδες τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα, αν όμως δε φτιάξεις πολύ μεγάλη ποσότητα δε χρειάζεται, γιατί καταναλώνεται πολύ γρήγορα!

Notes

Μαρμελάδα ντομάτας υπάρχει έτοιμη σε μεγάλα super market, αλλά μπορείς να φτιάξεις και στο σπίτι πολύ εύκολα και να την έχεις στο ψυγείο σου και για άλλες χρήσεις.
Συνοδεύει τυριά, φρούτα, ψητό κρέας, κράκερ, μπαίνει σε σάντουιτς, σε ζυμαρικά, τρώγεται ακόμα και με το κουταλάκι.
Καλή σας απόλαυση!

Δοκίμασε επίσης: Αλμυρή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.