3 Χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ με εύκολα υλικά που οι περισσότεροι έχετε στην κουζίνα σας! Πειραματιστείτε, δοκιμάστε και απολαύστε τα Χριστούγεννα και ας είστε σπίτι!
CHRISTAMS COFFEE
Συνολικός Χρόνος 5 λεπτά
Συστατικά
- 90 ml καφέ φίλτρου,
- 20 ml whiskey (όποιο σας αρέσει),
- 10 ml λικέρ καφέ, (kalhua ή Tia Maria κ.α.).
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε καφέ φίλτρου στην καφετιέρα μας, και τον αφήνουμε, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε ένα ποτήρι του κονιάκ, αφού πρώτα το ζεστάνουμε, ώστε να έχει μία καλή θερμοκρασία, βάζουμε το whiskey και το λικέρ, και τα ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις στο χέρι μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ζεσταθεί το ποτήρι, ένας απλός είναι, να το γεμίσουμε με ζεστό νερό και να το αφήσουμε, όσο χρειάζεται, για να πάρει τη θερμοκρασία που επιθυμούμε.
- Ρίχνουμε τον καφέ φίλτρου μέσα στο ποτήρι του κονιάκ, όπου έχουμε ήδη το αλκοόλ μας, και μετά ανακατεύουμε, και πάλι, όλα τα υλικά μαζί, όπως πριν.
- Τρίβουμε λίγη κουβερτούρα (ή αν έχουμε έτοιμες νιφάδες κουβερτούρας) μέσα στο ποτήρι μας, ώστε να καθίσει στην επιφάνεια του μείγματος. Μπορούμε να ξανά ανακατέψουμε με τον ίδιο τρόπο το κοκτέιλ μας, πριν το γευτούμε.
- Δίπλα από το ποτήρι μας μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα βραχάκι κουβερτούρας, είτε σαν ντεκόρ –είτε για να το δοκιμάζουμε σταδιακά, μετά από κάποιες γουλιές χριστουγεννιάτικης απόλαυσης!
ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Συνολικός Χρόνος 5 λεπτά
Συστατικά
- 100 ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση, Αγιωργίτικο ή Merlot),
- 40 ml Metaxa,
- 1 κ.γ. μέλι,
- φυσικό χυμό από 1 πορτοκάλι,
- 1 πρέζα κανέλα,
- 2-3 γαρύφαλλα ξηρά.
Εκτέλεση
- Σε ένα μπρίκι βάζουμε όλα τα υλικά μας, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε αργά, μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να φουσκώνει. Μπορούμε να φλαμπάρουμε το ποτό μας, καθώς το κατεβάζουμε από το καμινέτο, ακουμπώντας την άκρη από το μπρίκι κοντά στη φωτιά.
- Παίρνουμε ένα ποτήρι κρασιού, το οποίο καλό θα ήταν να έχει μία θερμοκρασία προς το ζεστό. Βάζουμε μία ψιλή σίτα πάνω από το ποτήρι (σουρωτήρι) και χύνουμε το κοκτέιλ από το μπρίκι, και αν έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τη φλόγα μέσα στο μπρίκι τη στιγμή της περίχυσης, δημιουργείται ένας καταρράκτης φωτιάς!
- Στο χείλος του ποτηριού τοποθετούμε 1 στικ κανέλας , μπορούμε να μυρίσουμε πάνω από το ποτήρι και να νιώσουμε όλα τα υλικά, που αναβλύζουν αρώματα. Σε περίπτωση που η φωτιά συνεχίζει να υπάρχει μέσα στο ποτήρι, το καπακώνουμε απότομα και αυτή σβήνει. Καλό θα ήταν να το ανακατέψουμε στο χέρι μας, με κυκλικές κινήσεις, πριν το πιούμε και, φυσικά, με προσοχή, γιατί μπορεί να είναι ακόμη αρκετά ζεστό!
SPICY BUBBLES
Συνολικός Χρόνος 5 λεπτά
Συστατικά
- 70 ml Asti Martini ή Μoscato d’ Asti,
- 50 ml χυμό φυσικού πορτοκαλιού,
- 3 παχιές ροδέλες τζίντζερ.
Εκτέλεση
- Παίρνουμε ένα ποτήρι σαμπάνιας, βάζουμε πάγο μέχρι πάνω και συμπληρώνουμε με σόδα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να παγώσει το ποτήρι μας.
- Σε ένα δοχείο ανάμιξης (αν δεν υπάρχει, σε ένα μεγάλο χαμηλό ποτήρι) κατά προτίμηση inox ή γυάλινο, βάζουμε τις 2 παχιές ροδέλες τζίντζερ, και τις συνθλίβουμε με ένα γουδί.
- Παίρνουμε τα 50ml (συνήθως φθάνει ένα πορτοκάλι), του φυσικού χυμού και το ρίχνουμε μέσα στο δοχείο-ποτήρι που έχουμε το τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά τα 2 υλικά, είτε με κουτάλι είτε με συνεχείς κυκλικές κινήσεις με το χέρι μας.
- Αδειάζουμε τον πάγο από το ποτήρι της σαμπάνιας, και βάζουμε 70ml Asti Martini ή Moscato d’Asti. Ρίχνουμε το μείγμα από το δοχείο-ποτήρι μας, βάζοντας μία σίτα (σουρωτήρι) πάνω από ποτήρι σαμπάνιας, μετά κάνουμε μία μικρή ανάμειξη με μακρύ-λεπτό κουτάλι, και, τέλος, διακοσμούμε με την 3η ροδέλα τζίντζερ, στο χείλος του ποτηριού!
Notes
Tip, γενικά τα αφρώδη κρασιά αποδίδουν καλύτερα αν είναι παγωμένα, και όχι, απλά, κρύα, ιδανική θερμοκρασία θεωρείται η 5-7 βαθμοί Κελσίου!
Ευχαριστούμε τον Τάσο Παπαδόπουλο από το azzurro bar restaurant
Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.