«Stay Home» είναι το μήνυμά προς όλους για το κοινό καλό.
«Stay Active» είναι το μήνυμά μας προς όλους για το δικό σας, ατομικό, καλό!

Θωρακίστε, όσο μπορείτε, τον οργανισμό σας, διασφαλίστε, όσο το δυνατόν, την ψυχολογία σας.

Το χάπι είναι κοινό γι’ αυτούς τους δύο σκοπούς. Ονομάζεται «Άσκηση»!

Τα ποσοστά του πληθυσμού που γυμνάζεται ολοένα και ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Η άσκηση έχει αποδείξει γιατί πρέπει να έχει μία θέση στην καθημερινότητά μας. Έχει γίνει ζωτική ανάγκη, καθώς:

  • Προάγει την ευεξία και βελτιώνει, με ποικίλους τρόπους, την ποιότητα ζωής.
  • Ωφελεί την υγεία, σωματικά και ψυχολογικά.
  • Ωφελεί την απόδοση, βελτιώνοντας στοχευμένα τις φυσικές ικανότητες.
  • Ωφελεί, αισθητικά, τη σωματοδόμηση.
  • Ωφελεί κοινωνικά, μέσω προπόνησης με φίλους παλιούς ή νέους που γίνανε στο γυμναστήριο ακόμη και φλερτ!

Αυτό το δώρο που έχουμε κάνει στον εαυτό μας καμία συγκυρία δεν μπορεί να μας το πάρει πίσω. Ακόμη και σε αυτήν την περίοδο δε θα στερήσουμε από την ύπαρξή μας το κεφάλαιο fitness.

Τώρα, ειδικά, πρέπει να επωφεληθούμε απ’ όσα μας προσφέρει. Έχουμε συνηθίσει τα γυμναστήρια να τα αντιλαμβανόμαστε ως ορμητήρια. Μας παρέχουν εξοπλισμό, αλλάζουμε παραστάσεις, συναναστρεφόμαστε κόσμο με τον οποίο, πάνω-κάτω, έχουμε κοινό σκοπό, και υπάρχει κάποια ευνοϊκή αλληλεπίδραση.

Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε, κάλλιστα, να ασκηθούμε στο σπίτι μας.

Άσκηση στο σπίτι

Stay home, stay active!

Ψυχολογία

Μπορούμε, κάλλιστα, να βιώσουμε την ψυχική ανάταση, εφόσον οι ενδορφίνες είναι παράγωγο της άσκησης και επηρεάζουν, αυτόματα, τον εγκέφαλό μας. Αυτόν τον καιρό, αφού μένουμε σπίτι, λίγους καθημερινούς στόχους μπορούμε να θέσουμε. Ας το δούμε σαν πρόκληση, βάζοντας ένα «τικ», και επιδοκιμάζοντας τον εαυτό μας, όταν καταπολεμάμε την ανία, κάνοντας κάτι ευεργετικό.

Υγεία

Διάφορες έρευνες καταλήγουν πως η, ΜΕΤΡΙΑΣ έντασης, προπόνηση φαίνεται να είναι η πιο λειτουργική, όσον αφορά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Λόγω έλλειψης βαρύ εξοπλισμού, και να θέλουμε, δεν μπορούμε να ασκηθούμε αποτελεσματικά και ακίνδυνα σε υψηλή ένταση.

Ακόμη, όντες στο σπίτι μας, δίχως επίβλεψη, το να εκτελούμε κονσερβοποιημένα προγράμματα με το βάρος του σώματός μας, που στόχος δεν είναι η στρατηγική βελτίωση φυσικών ικανοτήτων μας αλλά η εξάντλησή μας, δεν είναι το σοφότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε.

Διάβασε επίσης: Νέες ενδείξεις ότι η yoga βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης

Φυσικές ικανότητες και σωματοδόμηση

Χωρίς κλασικό εξοπλισμό αλλά με το σώμα μας, το βάρος μας και κάποιον εναλλακτικό εξοπλισμό, π.χ. μία καρέκλα ή μία εξάδα νερά, μπορούμε να πετύχουμε βελτίωση πολλών φυσικών ικανοτήτων. Καρδιοαναπνευστική αντοχή, αντοχή στη δύναμη, ευλυγισία-ευκαμψία, ιδιοδεκτικότητα και ορθοσωμία είναι βασικά πράγματα στα οποία μπορούμε να στοχεύσουμε.

Μπορεί μέχρι και να αλλάξει η εικόνα του σώματός μας, πετυχαίνοντας γράμμωση-μυϊκή ευκρίνεια. Ακόμη κι αν αρχίσουμε να αισθανόμαστε ότι η σαρκοπλασματική υπερτροφία (το πρήξιμο του γυμναστηρίου) υποχωρεί, δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να στεναχωρεθούμε. Ό,τι μείνει είναι το ουσιαστικό αποτέλεσμα μυϊκότητας που έχουμε πετύχει ως τώρα, και είναι η λειτουργική υπερτροφία.

Είναι ευκαιρία να επιμείνουμε σε core training-προπόνηση ενδυνάμωσης πυρήνα-, μιας και είναι μείζονος σημασίας, τόσο για την υγεία της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων όσο και για την απόδοσή μας σε υψηλής έντασης προπονήσεις.

Διάβασε επίσης: Εγκάρσιος κοιλιακός: το θεμέλιο μιας γυμνασμένης και καλλίγραμμης κοιλιάς

Κοινωνικότητα

Μπορεί να σκεφτούμε ότι, ναι μεν, θέλουμε να κάνουμε άσκηση αλλά, από την άλλη, μόνοι μας;

Messenger, skype, viber, instagram και άλλες πόσες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα μας φέρουν δίπλα στους φίλους μας ή ακόμη και σε κάποιον προσωπικό γυμναστή, αν το επιθυμούμε.
Αυτόματα έχουμε παρέα, αυτόματα μας ανοίγεται ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Τέλος, τα live μαθήματα, κυρίως από γυμναστές τους οποίους γνωρίζουμε, και καταλαβαίνουμε τις ασκήσεις και τις οδηγίες τους, είναι μία αρκετά καλή επιλογή. Πνευματικά ξεκούραστη, γιατί μας βγάζει από τη διαδικασία να δομήσουμε το πρόγραμμα μόνοι μας, ενώ, ταυτόχρονα, υπάρχει ροή και ανατροφοδότηση. Ασφαλής και αποτελεσματική, αν και εφόσον έχουμε επιλέξει σοφά ποιον επαγγελματία θα εμπιστευτούμε και θα ακολουθήσουμε.

Stay home,
Stay active,
Stay safe.

Διάβασε επίσης: Ασκήσεις γλουτών στο σπίτι

Φωτογραφία από Suprijono Suharjotofor Stocksy United

 

 

Ακολουθήστε το Miss or Madam στο Facebook και στο Instagram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.